Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, decembrie 7, 2019
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Primarii au învăţat cum să nu mai facă greşeli la accesarea fondurilor europene

DÂMBOVIŢA: Primarii au învăţat cum să nu mai facă greşeli la accesarea fondurilor europene 

dezbatere proiecte europene 1

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat o dezbatere extrem de utilă având ca temă proiectele de dezvoltare ce ar putea fi implementate cu fonduri europene nerambursabile, în sesiunea financiară 2014 – 2020. A fost o ocazie excelentă pentru primari şi funcţionarii cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice să afle direct de la sursă, adică de la reprezentanţii organismelor intermediare care asigură derularea programelor europene, tot ceea ce trebuie întreprins pentru a nu mai face greşeli şi a reuşi astfel să obţină finanţare pentru cât mai multe obiective de investiţii.

La întâlnire au fost invitaţi să participle şi cei 15 parlamentari de Dâmboviţa, însă, din păcate, aşa cum ne-au obişnuit deja, nu toţi au avut decenţa să vină. Au fost prezenţi: senatorul Leonardo Badea şi deputaţii Ionuţ Săvoiu, Sorin Roşca Stănescu şi Iulian Vladu. Ceilalţi au strălucit prin… absenţă!

Noutăţile Programului Operaţional Regional

Liviu Muşat – directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia a dezbătut cu primarii Programul Operaţional Regional, aşa cum este conturat la acest moment. Pentru exerciţiul financiar 2014-2020, vor fi puse la bătaie 6,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 50% faţă de perioada de raportare 2007-2014. De asemenea, vor fi 12 domenii de intervenţie, faţă de 6 câte au fost până în prezent, după cum urmează:

Axa prioritară 1 – “Promovarea transferului tehnologic”. Alocare 165 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 24 milioane de euro.

Axa prioritară 2: “Îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor”. Alocare 100 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 15 milioane de euro.

Axa prioritară 3: “Eficienţa energetică în clădirile publice”. Alocare: 300 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 45 de milioane de euro.

Axa prioritară 4: „Sprijinirea dezvoltării urbane”. Alocare: 2.654 milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 398 de milioane de euro.

Axa prioritară 5: „Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Alocare: 300 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 45 de milioane de euro.

Axa prioritară 6: „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală”. Alocare: 900 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 135 de milioane de euro.

Axa prioritară 7: „Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului”. Alocare: 95 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 14 milioane de euro.

Axa prioritară 8: „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”. Alocare: 400 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 60 de milioane de euro.

Axa prioritară 9: „Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban”. Alocare: 90 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 13,5 milioane de euro.

Axa prioritară 10: „Dezvoltarea infrastructurii educaţionale”. Alocare: 340 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 51 de milioane de euro.

Axa prioritară 11: „Îmbunătăţirea activităţii cadastrale”. Alocare: 250 de milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 37,5 milioane de euro.

Axa prioritară 12: „Asistenţă tehnică”. Alocare: 104 milioane de euro, din care 15% pentru ADR Sud Muntenia, respectiv: 15,75 milioane de euro.

Nu se cunoasc la acest moment procentele de contribuţie ale autorităţilor beneficiare. De menţionat că Programul Operaţional Regional se află în dezbatere publică, prin urmare primarii au fost încurajaţi să vină cu propuneri care să reflecte realitatea şi nevoile din teren. Ca elemente de noutate, pot fi finanţate lucrări de reabilitare şi modernizare a unităţilor de învăţământ preşcolar, centuri ocolitoare chiar şi pentru comune – dacă pleacă din drumuri judeţene, aşezăminte sociale – fără a fi nevoie să fie cuprinse într-un proiect integrat cum se prevedea în vechiu POR, dar şi lucrări de cadastrare a terenurilor – însă se vor realiza centralizat la nivel de ţară.

Satul românesc are viitor!

Mihai Herciu – director general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le-a vorbit celor prezenţi despre măsurile de intervenţie ale viitorului PNDR şi, evident, a punctat valoarea alocărilor propuse României pentru perioada 2014-2020:

Axa de intervenţie 1: „Investiţii în active fizice”. Alocare: 2.423,95 milioane de euro

Axa de intervenţie 2: „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”. Alocare: 993,46 milioane de euro

Axa de intervenţie 3: „Mediu şi climă”. Alocare: 2.808,40 milioane de euro.

Ca element de noutate, vor putea fi finanţate proiecte pentru intervenţie în caz de pagube naturale, care nu sunt asigurate de către firmele de specialitate, respectiv: secetă, îngheţ, boli. De reţinut că toate finanţările pentru proiectele din sectorul public sunt finanţate 100%.

În cadrul întâlnirii, Mihai Herciu a abordat de asemenea şi dimensiunea financiară a proiectelor ce vor fi implementate prin PNDR 2014-2020. Aceasta pleacă de la maximum 500.000 de euro – în cazul investiţiilor în patrimoniul cultural (doar pentru acele monumente care sunt listate de către Ministerul Culturii) sau al celor în structurile educaţionale ori medicale (dispensare) şi poate ajunge până la 2,5 milioane de euro – în cazul proiectelor privind înfiinţarea unor reţele de apă şi apă uzată. Vor fi finanţate de asemenea şi proiectele care vizează extinderea reţelelor de utilităţi, însă valoarea unui proiect nu poate depăşi 1,5 milioane de euro/comună. În cazul Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, valoarea unui proiect poate ajunge la 4 milioane de euro.

dezbatere proiecte europene 2

 

Adaugă un Comentariu

*