Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 7, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: „Priviri în trecut: Holocaustul”, eveniment emoţionant la Biblioteca Judeţeană

DÂMBOVIŢA: „Priviri în trecut: Holocaustul”, eveniment emoţionant la Biblioteca Judeţeană 

Sursa foto: Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa

Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa organizează, vineri – 9 octombrie, de la ora 12:00, în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Târgovişte, un simpozion având ca temă comemorarea Holocaustului. Programul cuprinde: vizionare de film documentar, lectură publică din cărţile dedicate fenomenului, expoziţie de carte tematică.

Din 2004, în România, a fost instituită, prin Hotărâre de Guvern, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, fiind aleasă data de 9 octombrie întrucât în această zi, în anul 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud, teritoriu aflat atunci sub administraţie românească. În timpul Holocaustului din România, şi-au pierdut viaţa între 200 şi 400 de mii de evrei.

“Cred că Holocaustul reprezintă o lecţie de istorie pentru viitor. Pentru că, după ce în Europa, ultima gară a fost Auschwitz-ul, unde milioane au murit doar pentru că s-au născut evrei, după ce în Cambogia sau în Rwanda vedem atâţia oameni omorâţi pentru că aparţin unei etnii sau unei anumite clase sociale, putem trage concluzia că umanitatea n-a prea înţeles nimic din lecţia trecutului. Cu alte cuvinte, în anumite condiţii istorice, aceste tipuri de evenimente se pot repeta”, declara, în 2009, Radu Ioanid, director al Programului Internaţional de Arhivare de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, citat de stiri.tvr.ro.

La nivel internaţional, victimele Holocaustului sunt comemorate pe 27 ianuarie, urmare unei Rezoluţii a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 2005, adoptată la propunerea Israelului şi a altor 89 de state. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.

Adaugă un Comentariu

*