Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 26, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Procurorii DNA efectuează percheziţii la APIA pentru infracţiuni de corupţie

DÂMBOVIŢA: Procurorii DNA efectuează percheziţii la APIA pentru infracţiuni de corupţie 

Foto: Realitatea TV

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local și oameni de afaceri.

În cursul dimineții de 04 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 13 locații situate în municipiul București, județele Suceava și Dâmbovița, din care 5 sunt sediile unor instituții publice și persoane juridice.

UPDATE  –  Sunt implicați primari, consilieri locali, înalți demnitari, fețe bisericești

Potrivit Evenimentul Zilei, care citează surse judiciare, la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava (APIA SUCEAVA) a fost constituit un grup infracţional compus dinfuncţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie (Cheler Nicoleta, Chiriac Lya şi Blănariu Ionela Melania), care au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor peroane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

Astfel au fost solicitate/acordate în cursul anului 2013, subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene într-un număr de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu) , precum şi unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava).

Pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava printre care doctorul Ciobanu Lucian, în complicitate cu doctori veterinari concesionari – dr. Toma Neculai, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC), conform OUG 125*/2006, Ordinul MADR 920/2013.

Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate au fost modificate de respectivii doctori veterinari, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

În aceste condiţii angajaţii APIA Centrul Judeţean Suceava, au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse şi semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie ataşate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligaţiilor legale ce le revin (OUG 125*/2006), pentru a constata că titularii acestor exploataţii nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor şi neacordarea subvenţiilor solicitate. Aceasta în condiţiile în care activitatea infracţională a acestor medici veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, prin neluarea măsurilor de verificare şi control a deselor sesizări formulate şi depuse pe parcursul anului 2013 la această instituţie. În astfel de împrejurări au fost depuse 239 cereri de subvenţii în domeniul zootehnic.

​Furt din banii europeni: exploatații înființate fictiv

Potrivit datelor DNA, de exemplu 59 de exploataţii au fost înfiinţate fictiv de catre un medic pentru obţinerea ilegală de sprijin financiar de la APIA CJ Suceava. Verificarea, gestionarea şi aprobarea plăţilor în cazul celor 59 de dosare, pentru care APIA Suceava a estimat un prejudiciu în cuantum de 483.685 lei, a fost stopată ca urmare a verificărilor iniţiate şi solicitate de DNA ST Suceava şi nu, ca urmare a constatărilor proprii a angajaţilor APIA CJ Suceava.

– 180 de exploataţii din care 40 înfiinţate retroactiv, 67 exploataţii a căror cereri au fost depuse de alte persoane decât fermierii ce deţin respectivele exploataţii, 127 exploataţii care la controlul efectuat în teren şi în Baza Naţională de Date, respectiv SNIIA (la care aveau acces şi funcţionarii APIA CJ Suceava) nu existau/nu erau înregistrate respectivele animale.

Totodată, aceiaşi funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă, respectiv Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic.

Astfel s-a reţinut faptul că reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, I. F. Piticari Ioan, Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 (programele SAPS, ZMD, AMP 1 şi AMP2), pentru care au întocmit, semnat şi depus la A.P.I.A. Centrul Judeţean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de susţinerea funcţionarilor APIA ce au acordat aceste subvenţii cu încălcarea legii, cuantumul sumelor plătite ilegal fiind în acest caz de 785.228,09 lei.

De asemenea, Ioan Piticari, care la aceea dată avea calitatea de consilier local, a fost sprijinit de primarul Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc – Serban Constantin Gabriel pentru obţinerea acestor subvenţii eliberând adrese şi lăsând totodată în posesia asociaţiei până la 18.05.2012 suprafaţa de 165,79 hectare, fără să existe o hotărâre de consiliu local în acest sens, fără să organizeze o licitaţie, să fie încheiat vreun contract de arendă şi fără să se perceapă arenda corespunzătoare.
Protecția de la București

La constituirea grupului infracţional ce activează în cadrul APIA CJ Suceava a contribuit directorul executiv adjunct care conduce in fapt APIA SUCEAVA si este persoana care gestioneaza din umbra, activitatea de acordarea ilegala de subventii din fondurile europene, beneficiind de unputernic sprijin de la centru, al directorului executiv adjunct APIA BUCURESTI.

Directorul de la APIA a atras şi alte persoane din afara instituţiei, determinându-i să menţină în condiţii ilegale un contract de asistenţă juridică încheiat de Centrului Judeţean APIA Suceava cu un avocat, având în vedere relaţii foarte apropiate/de prietenie directorul executiv al Centrului Judeţean APIA Suceava, a fost determinat să semneze în condiţii ilegale contracte de asistenţă juridică şi de prestări serviciu, nefiind respectată legislaţiei în domeniu (art. 1 alin. 2 lit. a din OUG nr. 26/2012) şi prejudicind astfel bugetul de stat cu suma de 55.000 lei.

Potrivit unor surse judiciare, rolul esenţial al directorul executiv adjunct era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţia apropiată pe care o avea în primul rând cu directorul general al APIA Central Bucureşti şi apoi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei ( DACIS, IACS, etc ), respectiv 3 directori.

Analiza acţiunilor derulate de director executiv adjunct relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru aceasta directorul adjunct executiv şi-au făcut un obicei ca, folosind fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşti să achiziţionează diverse produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina, pe care le oferă directorilolor de la Bucureşti, în scopul asigurării protecţiei în cazul desfăşurării unor activităţi de control.

Adaugă un Comentariu

*