Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 2, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Programul gratuit de depistare a cancerului de col uterin continuă!

DÂMBOVIŢA: Programul gratuit de depistare a cancerului de col uterin continuă! 

dr. Daniela Safta - dr. Aquilina Meşină

De cinci ani, autorităţile medicale din România au în derulare Programul Naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Testele medicale sunt efectuate tuturor femeilor cu vârste între 25-64 de ani, indiferent dacă beneficiază de asigurare medicală sau nu. Solicitantele trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a putea obţine un formular în baza căruia se asigură gratuitatea consultului şi analizelor de specialitate. De asemenea, femeile primesc şi o listă a cabinetelor unde se efectuează testele respective.

În judeţul Dâmboviţa, ne-a precizat medicul Aquilina Meşină, coordonatorul programului de screening de cancer de col uterin din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, există 100 de medici de famile înscrişi în această acţiune. În cei cinci ani scurşi de la data demarării programului, în judeţul Dâmboviţa au fost testate peste 13.000 de femei. Şi, cu toată această campanie de informare şi mobilizare, sunt foarte multe femei reticente, care refuză să efectueze testele gratuite Babeş-Papanicolau, de depistare a cancerului de col uterin.

Doctorul Daniela Safta, medic coordonator reţea de screening – Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, punctează că temuta boală este vindecabilă 100% dacă este descoperită în fazele incipiente. Persoanele cărora li s-au depistat leziuni precursoare sunt îndrumate către servicile medicale de specialitate pentru diagnosticare completă şi tratament adecvat.

Adaugă un Comentariu

*