Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, octombrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, descifrat cu primarii, consultanţii şi preşedinţii GAL-urilor

DÂMBOVIŢA: Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, descifrat cu primarii, consultanţii şi preşedinţii GAL-urilor 

intalnire PNDR 1

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat astăzi, 26 februarie, cu sprijinul deputatului PC Georgică Dumitru, o întâlnire de lucru pentru „descifrarea” Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Primarii, consultanţii şi preşedinţii Grupurilor de Acţiune Locală au avut ocazia să afla direct de la sursă, adică de la George Turtoi – secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Romuluis Duică – director adjunc al Autorităţii de Management pentru PNDR, care sunt noutăţile cu care vine noua sesiune financiară 2014-2020. De asemenea, edilii au fost îndemnaţi să vorbească despre problemele cu care s-au confruntat în exerciţiul financiar care s-a încheiat, astfel încât să fie trimisă către Comisia Europană o versiune a PNDR cu toate observaţiile pe care le consideră necerare beneficiarii fondurilor europene.

Ministrul secretar de stat George Turtoi i-a informat pe cei prezenţi că, pe 25 martie, vor fi lansate primele patru sesiuni ale PNDR: pentru investiţii în ferme; pentru tinerii fermieri; pentru măsurile de agro-mediu şi agricultură ecologică şi pentru sprijinul pregătitor acordat GAL-urilor.

Discuţiile s-au axat apoi pe Măsura PNDR „Infrastructură de bază”, similară fostei Măsuri 322 din sesiunea financiară 2007-2013. Lansarea este estimată a se petrece în aprilie-mai. Secretarul se stat George Turtoi a insistat asupra diferenţelor apărute. În primul rând, nu se vor mai puncta suplimentar proiectele integrate, cum s-a înmtâmplat în trecut, iar administraţiile publice locale vor putea depune mai multe proiecte în acelaşi timp, pe diferite componente: drumuri, apă, canal, infrastructură socială etc.

Primarilor li s-a atras atenţia că proiectele pentru drumuri şi apă-canal nu se pot selecta împreună, dacă vizează acelaşi amplasament, ci pe rând. Întâi cele de apă-canal şi abia apoi cele care privesc drumurile. În plus, nu se mai pot scrie proiecte pentru apă, fără a se scrie şi proiect pentru canalizare, dacă ea nu există deja.

De asemenea, din noul PNDR, au fost eliminate toate criteriile de selecţie care au creat tentaţia de a depune documente nereale, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu acele acte privind gradul de sărăcie al localităţilor. În judeţul Dâmboviţa, comunele Răscăieţi şi Brăneşti au fost obligate să înapoieze fondurile europene nerambursabile fiindcă s-a dovedit că gradul de sărăcie cu care au obţinut punctaj suplimentar ar fi fost unul nereal.

Totodată, a precizat George Turtoi, s-au simplificat şi procedurile în ceea ce priveşte selecţia proiectelor. În acest sens, s-au stabilit şi se vor transmite către Comisia Europeană pincipii de selecţie, urmând ca, ulterior, să fie detaliate prin ordin de ministru criteriile de selecţie, fără a mai fi nevoie, ca în trecut, de modificarea PNDR.

Prin urmare, vor exista două principii generale de departajare: o prioritizare a proiectelor după tipul de investiţie şi după gradul de acoperire a populaţiei deservite. În ceea ce priveşte, principiile de selecţie specifice, în domeniul apă-canal, se vor prioritiza investiţiile care vin în completarea celor finanţate prin alte programe europene. Când vine vorba de drumuri, se vor avea în vedere mai multe principii: conectivitatea cu principalele legături rutiere; rolul multiplu al drumului respectiv; dacă accesibilizează zone turistice; dacă se realizează accesul la infrastrucutra socială – şcoală, dispensar etc; dacă accesibilizează investiţii finanţate cu fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală nu se vor mai prevede valori maximale ale proiectelor, ci doar valori maximale ale sprijinului nerambursabil din partea Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, administraţiile locale vor putea gândi mărimea proiectelor în funcţie de nevoile locale, putând pune diferenţa din fondurile propriii.

Proiectele pe Măsura „Infrastructură de Bază” vor fi finanţate în procent de 100%, dar nu mai mult de 1 milion de euro/proiect individual. În cazul în fiinţării reţelelor de apă-canal, Uniunea Europeană va plăti 2,5 milioane de euro/proiect, iar pentru extindere se vor aloca câte 1,5 milioane de euro/proiect. Când vine vorba de infrastructura educaţională, valoarea nerambursabilă nu va depăşi 500.000 euro/proiect. Prin noul PNDR se vor finanţa şi proiecte ale Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în limita a maximum 4 milioane de euro/proiect, fără a se depăşi valoarea maximă/comună pentru fiecare componentă în parte. Finanţarea europeană pentru drumurile agricole nu va fi de 1 milion de euro/proeict şi 1,5 milioane de euro pentru drumurile forestiere.

intalnire PNDR 2

Adaugă un Comentariu

*