Știri, Muntenia-Sud, România|joi, august 6, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Proiecte de succes prin muncă şi fonduri europene

DÂMBOVIŢA: Proiecte de succes prin muncă şi fonduri europene 

fabrica inghetata cicom 1

Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit organizează, pentru a doua oară anul acesta, o suită de deplasări tematice având ca ţintă obiective economice din domeniul agriculturii, industriei alimentare şi turismului duse la capăt prin fonduri obţinute prin APDRP. Astăzi, 13 mai, au fost trecute în revistă Fabrica de îngheţată Cicom din Târgovişte şi Întreprinderea Familială „Agromar Impex” din Răcari.

Îngheţata produsă la Târgovişte, delicatesă pentru bulgari

La Cicom s-au investit 1.657.918 lei, din care fonduri nerambursabile 669.749 de lei pentru modernizarea fabricii de îngheţată. Practic, după cum ne-a prezentat Liliana Daniela Coman, reprezentanta societăţii, au fost înlocuite echipamentele vechi cu utilaje noi şi performante, fapt ce a dus la o diversificare a gamei de produse dar şi la crearea a şase noi locuri de muncă. De asemenea, datorită retehnologizării, capacitatea de producţie a crescut de la 450 de tone pe sezon la 700 de tone. Sortimentele de îngheţată fabricate la Cicom sunt distribuite în marile reţele de supermarketuri din România, iar unele produse ajung pe piaţa bulgărească fiind foarte bine primite de consumatori.

fabrica inghetata cicom 3 fabrica inghetata cicom 2

Soţii Caraveţeanu, fac agricultură la standarde europene

De la Târgovişte, am pornit spre Conţeşti, satul Bălteni, locul unde familia Caraveţeanu a reuşit, prin eforturi, dăruire şi abnegaţie, să dezvolte o impresionantă afacere în agricultură. Fiindcă pentru produsele obţinute pe cele circa 1.000 de hectare nu existau spaţii de depozitare suficiente şi dotate corespunzător, soţii Caraveţeanu au hotărât să se implice şi în derularea unui proiect ce viza construirea de spaţii de depozitare şi procesare a produselor agricole. Totul s-a derulat prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Valoarea proiectului a fost de 1.946.279 de lei din care fonduri nerambursabile de 823.516 lei.

siloz caraveteanu 2

Astfel, pe o suprafaţă de circa 11.905 mp s-a construit o adevărată uzină vie, formată din silozuri ultramoderne ce au o capacitate de 1.000 de tone, acesorii aferente, bandă transportoare, curăţitor, selector, elevator. Au mai apărut în cadrul fermei un cântar electronic modern, tip basculă, cu masă de până la 60 de tone, linie de tratare şi condiţionare a seminţelor de cereale. Nu mai vorbim de alei, drumuri de acces, modernizarea unor magazii mai vechi etc.

Gazde ne-au fost Amelia Caraveţeanu, reprezentanta oficială a Întreprinderii Familiale, şi Marius Caraveţeanu, sufletul acestei minuni agricole, acum primar al oraşului Răcari şi, în timpul liber cum îi place să spună, agricultor înrăit.

siloz caraveteanu 1 siloz caraveteanu 3

Adaugă un Comentariu

*