Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 18, 2022
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Răspunsuri mici la probleme mari, în Colegiul Prefectural!

DÂMBOVIŢA: Răspunsuri mici la probleme mari, în Colegiul Prefectural! 

colegiul prefectural

Problemele generate de necesitatea creării de perdele forestiere de-a lungul râurilor şi pârâurilor din judeţul Dâmboviţa, dar şi în zonele cu terenuri degradate sau neproductive, cu scopul de refacere a echilibrului hidrologic şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, au rămas în coadă de peşte. La ultima şedinţă de Colegiu Prefectural instituţiile care s-ar putea implica într-un astfel de program, cu excepţia Direcţiei Silvice Dâmboviţa, au avut poziţii evazive.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare – Unitatea de administrare Dâmboviţa au avut un mesaj scurt, neconcludent, semănând mai mult a scuză, a fugă de responsabilitate. În loc să vină cu oarece soluţii, eventual metode de lucru elaborate de specialiştii în îmbunătăţiri funciare, că, deh, cam ăsta ar fi rolul lor pe acolo, au ales metoda răspunsului telegrafic, fără nicio noimă de seriozitate.

„Referitor la propunerea pentru organizarea şi desfăşurarea iniţiativei de plantare a unor specii de puieţi în vederea ameliorării terenurilor degradate şi/sau neproductive, refacerea echilibrului hidrologic şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, vă informăm că A.N.I.F. – U.A. Dâmboviţa nu deţine teren în proprietate pentru desfăşurarea acestor activităţi şi în temeiul Legii 138/2004, art 4, alin c, avem toată deschiderea către administraţiile locale şi publice care deţin teren în proprietate”.

Material colosal semnat de directorul adjunct Alexandru Ion! Ne mirăm pentru ce mai stau oamenii ăştia pe funcţii, doar pentru astfel de modele de nepăsare şi birocraţie?

Cei de la Apele Române au fost ceva mai orientaţi, răspunzând solicitării prefectului Ioan Marinescu un pic mai elaborat, dar fără dram de implicare. Au făcut câteva recomandări, însă, în final, au mers pe acelaşi refren ca şi colegii de la Îmbunătăţiri Funciare.

„Având în vedere cele menţionate, vă aducem la cunoştinţă că S.H.I. Văcăreşti nu poate înainta propuneri pentru plantarea unor specii de puieţi în scopul refacerii echilibrului hidrologic”.

Şi, uite aşa, s-a spart iniţiativa prefectului, prin scuze de acest gen şi tratarea cu superficialitate a unor situaţii deosebite. Nu s-a văzut deloc în răspunsul reprezentanţiilor acestor instituţii dorinţa de a se implica măcar cu o idee, cu un vânt de iniţiativă.

Doar directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, inginer Costel Preda, a alcătuit un material ca la carte prezentând cu subiect şi predicat activitatea unităţii, modurile de implicare, colaborările realizate pe frontul împăduririi terenurilor degradate. Costel Preda a spus că este în permanenţă pregătit pentru a furniza puieţii necesari pentru plantarea unor terenuri degradate, pentru refacerea echilibrului hidrologic şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu.

În acest sens, Direcţia Silvică Dâmboviţa a acordat, în această primăvară, cu titlu de gratuitate, 4.900 de puieţi forestieri către primăriile Şotânga – 1000 de bucăţi, Gura Ocniţei – 1000 puieţi, Potlogi – 900 de puieţi şi Sălcioara – 2.000 de puieţi.

De asemenea, colaborând cu Asociaţia Comunelor din România şi câteva organizaţii nonguvernamentale, au fost identificate pe teritoriul localităţilor Răzvad, Băleni, Bezdead, Măneşti, Gura Ocniţei, Brezoaiele, Vişineşti, Şotânga, Malu cu Flori şi Gura Şuţii alte suprafeţe de teren degradate, ce pot fi refăcute prin acţiuni de împădurire.

Adaugă un Comentariu

*