Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: România învaţă din exemplul Spaniei, o ţară care trăieşte din turism! Padina-Peştera va deveni noua Elveţie a Europei de Est

DÂMBOVIŢA: România învaţă din exemplul Spaniei, o ţară care trăieşte din turism! Padina-Peştera va deveni noua Elveţie a Europei de Est 

padina - pestera 2

Timp de două zile, în zona Padina-Peştera din Bucegi, se desfăşoară, la iniţiativa societăţii Lacticabras – reprezentată de Daniel Comăniţă, un seminar internaţional menit să identifice oportunităţile de dezvoltare şi sursele de finanţare pentru nordul judeţului Dâmboviţa. Participarea este una generoasă, fiind prezenţi oameni de decizie din instituţiile publice din România, Spania şi Belgia, dar şi reprezentanţi ai mediului privat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu le-a prezentat invitaţilor liniile directoare pentru dezvoltarea judeţului Dâmboviţa, cu accent pe proiectele care vizează punerea în valoare a zonei montane.

„Mi-am propus să discutăm lucruri concrete pentru a avea în anii care urmează rezultate concrete. Este important dacă, în urma acestui simpozion, rezultă ceva consistent care să ajute la dezvoltarea zonei Padina-Peştera. Sper să fie doar începutul unei serii de întâlniri care să aducă investitori în judeţul Dâmboviţa.

Intenţionez să depunem pe Programul Operaţional Regional un proiect integrat de dezvoltare a Staţiunii Padina-Peştera. Vrem să construim drumuri, reţele de apă şi canalizare, iluminat public, parcări, eventual să ne gândim şi la realizarea primei pârtii de schi din zonă.

Nu facem investiţii încălcând rigorile care ţin de protecţia mediului. Avem oarece discuţii cu Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi. Cred că şi astăzi trebuie să discutăm modul cum îmbinăm nevoia de dezvoltare cu protecţia mediului.

Se lucrează la planuri urbanistice pentru a realiza investiţiile propuse. Sunt ceva dificultăţi pentru obţinerea avizelor necesare. Putem pune în valoare potenţialul turistic al judeţului Dâmboviţa. Zona Bucegilor este una dintre cele mai frumoase din România: Avem Vârful Omu, avem monumente ale naturii unicat – Babele, Sfinxul. Aici vorbim de Zalmoxe, zeul dacilor. Este o zonă cu o încărcătură energetică specială. O zonă cu potenţial turistic uriaş”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

seminar pestera 1

Oaspeţii spanioli, prin vocea preşedintelui Asociaţiei Firmelor Spaniole din România – Carlos Sanz, au felicitat autorităţile dâmboviţene pentru iniţiativa de a dezvolta turismul.

„După intervenţia preşedintelui Adrian Ţuţuianu a fost foarte uşor să ne facem o idee despre judeţul Dâmboviţa. Există o apropiere între Spania şi România. Spania trăieşte din turism. Aţi vorbit despre infrastructură şi proiecte de viitor. Pentru Spania a fost un punct principal că s-au dezvoltat drumurile. În fiecare zi, am văzut cum s-a construit, kilometru cu kilometru, o mare reţea”, a explicat Carlos Sanz.

Raportându-ne la exemplul spaniol, suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte dezvoltarea unei staţiuni turistice în Bucegi, dacă am început cu infrastructura. Cu puţin timp în urmă, era foarte greu să ajungi cu maşina în zona Padina-Peştera. Acum, calea de acces a fost modernizată în mare parte, iar la finele anului 2016, spune preşedintele Adrian Ţuţuianu, vom perge tot traseul pe asfalt. Totodată, autorităţile caută sursă de finanţare pentru drumul care face legătura cu zona Braşov-Bran-Moeciu, ceea ce ar însemna un pas uriaş pentru punerea în valoare a Bucegilor.

„Avem expropriate terenurile necesare pentru construcţia unor pârtii de schi în această zonă. Lucrăm în momentul de faţă la proiectul tehnic pentru prima pârtie. Suntem interesaţi să concesionăm acest teren investitorilor care vor să vină aici. De asemenea, în luna octombrie se vor definitiva lucrările de modernizare a Peşterei Ialomiţa. Vom avea aşadar elemente suplimentare pentru atracţia turiştilor.

Cred eu că prinde contur un proiect de dezvoltare sistematizat a acestei zone. Nu-mi doresc o dezvoltare care să nu fie bine controlată. Sunt câteva lucruri făcute greşit, dar le vom îndrepta. Trebuie să construim cât mai ecologic, cât mai organizat, pentru a ajunge o staţiune frumoasă, nu la un kitsch”, a punctat Adrian Ţuţuianu.

padina - pestera 1

Participanţii la seminarul internaţional organizat în Bucegi care nu au ajuns pentru prima dată în zonă au remarcat imediat schimbările survenite în ultimii ani. De asemenea, au apreciat pozitiv iniţiativa organizării unei astfel de întâlniri de lucru.

„Vorbim practic despre o cooperare inteligentă pentru accesul la resursele financiare europene. Importanţa acestui seminar este deasupra oricărui cometariu. Cine vine acum de la Pietroşiţa spre Peştera înţelege foarte bine acest lucru. Ne mai despart puţini ani de momentul când nordul judeţului Dâmboviţa va deveni noua Elveţie a Estului”, a spus Radu Negoescu – preşedintele Fundaţiei Ruralia, organizaţia nonguvernamentală care a introdus în România manifestările tip „Zilele localităţii”.

Români sau străini, reprezentanţi ai instituţiilor publice sau ai mediului de afaceri, participanţii la seminar i-au dat dreptate preşedintelui Fundaţiei Ruralia, remarcând că, într-adevăr, zona Padina-Peştera are reale perspective de dezvoltare. Rămâne doar să o punem în valoare!

 

Adaugă un Comentariu

*