Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 6, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Runcu, o comună pitorească situată la poala Muntelui Leaota. VEZI VIDEO!

DÂMBOVIŢA: Runcu, o comună pitorească situată la poala Muntelui Leaota. VEZI VIDEO! 

runcu

Valea Ialomicioarei de Vest este o zonă binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseţi unice, cu poteci şi păduri încă necălcate de turişti. Traseul, de un farmec aparte, porneşte de la ieşire din oraşul Fieni, străbate comuna Runcu, apoi se pierde în umbra munţilor.

Vârful Leaota, cu o altitudine de peste 2.500 de metri, veghează întreaga zonă. Ai impresia că se află la o aruncătură de băţ de marginea satului, dar până ajungi sub poala sa este drum lung, însă încântător.

Rând pe rând, în faţa călătorului apar puncte de atracţie turistică. „Blidele” – formaţiuni calcaroase scoase la lumină de eroziunea apei; „Masa haiducilor” – un loc unde, spune legenda, lotrii se opreau pentru odihnă şi pentru a împărţi prada, când se întorceau spre ascunzătorile din munte; și „Moara dracilor” – o stâncă imensă, cu un fel de fereastră săpată în ea.

VEZI VIDEO

Pe traseul spre Vârful Leaota te întâmpină şi Cabana „Între Văi”, aflată în administrarea Direcţiei Silvice Dâmboviţa, loc de popas şi de cazare deosebit.

Nu departe, pe un platou izolat, de parcă ar fi o insulă în vârful muntelui, străluceşte Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”.

Turiștii găsesc condiții excelente de casare și masă la marginea satului Runcu, unde sunt primiţi cu preparate culinare specifice zonei: bureţi lăptoşi în oţet, bulzuri, clătite cu dulceaţă de soc şi o ţuică de Runcu, chinuitor de bună.

Administrația de la Runcu are numeroase proiecte pentru promovarea și dezvoltarea turismului în zonă. Primarul Gheorghe Brebeanu ne-a spus că Valea Ialomicioarei va depăși, în următorii 2-3 ani, Valea Prahovei.

Localnicii sunt încântați de perspectiva dezvoltării turismului pe Valea Ialomicioarei. Ne-au spus mândri că la Runcu, iubitorul de drumeții găsește tot ce poftește.

Valea Ialomicioarei va fi pusă cu adevărat în valoare doar în momentul în care investițiile demarate de administrația publică locală vor fi definitivate.

Frumusețile comunei Runcu trebuie promovate. Turiștii au ce vedea și unde să-și petreacă timpul liber. Localitatatea de pe Valea Ialomicioarei și vecinătățile sale, până sub poala Muntelui Leaota, oferă un spectacol mirific.

2 Răspunsuri la DÂMBOVIŢA: Runcu, o comună pitorească situată la poala Muntelui Leaota. VEZI VIDEO!

  1. paraschiv dragos

    Leaota are altitudinea maxima 2133 m. te dai cam mare cu 2500 m

     
  2. Roman Magdalena

    Multi se bucura de investitiile care vor face zona mai usor accesibila. Noi cei din zona,ne gandim ca nu va fi in totalitate bine. Civilizatia distruge,din pacate,frumusetea locurilor. Si asa gasim gunoaie lasate la locurile de popas. Cand va fi depasita valea Prahovei….cine stie. Oricum,primarul se dovedeste a fi unul demn de urmat. Felicitari!

     

Adaugă un Comentariu

*