Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 7, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: S-a dublat numărul persoanelor care muncesc la negru!

DÂMBOVIŢA: S-a dublat numărul persoanelor care muncesc la negru! 

letitia nistor ITM

Controalele inspectorilor ITM au relevat că, în luna februarie, în judeţul Dâmboviţa s-a dublat numărul persoanelor care lucrează fără forme legale de angajare. Potrivit Letiţiei Nistor – purtător de cuvânt ITM Dâmboviţa, au fost depistaţi cinci angajatori care au apelat la această practică. Aceştia activează în următoarele domenii de activitate: fabricare articole de îmbrăcăminte, comerţ, prelucrare produse agricole şi transporturi cu taxiuri. În total, au fost depistate 22 de persoane care lucrau „la negru”. Patronii respectivi au fost amendaţi, valoarea sancţiunilor aplicate fiind de 60.000 de lei.

Pentru remedierea deficienţelor constatate în domeniul r elaţiilor de muncă, inspectorii ITM au dispus următoarele măsuri:
– încheierea în formă scrisă a contractelor de muncă pentru persoanele identificate muncind la negru
– achitarea drepturilor salariale restante atât pentru salariaţi, cât şi pentru persoanele care au încetat raporturile de muncă
– păstrarea evidenţei orelor lucrate atât pentru timpul normal de lucru, cât şi pentru munca suplimentară şi cea de noapte
– acordarea concediilor de odihnă
– înmânarea către salariat a unui exemplar din contractul individual de muncă
– înregistrarea în registrul de evidenţă a salariaţilor a tuturor elementelor contractuale
– respectarea termenelor de înregistrare a registrului la ITM.

De altfel, sesizările care se depun la ITM vizează în principal neplata drepturilor salariale şi neevidenţierea orelor suplimentare.

Inspectorii ITM au identificat numeroase probleme şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Prin urmare, 91 de angajatori au fost sancţionaţi, valoarea amenzilor fiind de 44.000 de lei.

Adaugă un Comentariu

*