Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: S-au găsit vinovaţii! Garda de Mediu a aplicat patru amenzi, în cazul apei infestate

DÂMBOVIŢA: S-au găsit vinovaţii! Garda de Mediu a aplicat patru amenzi, în cazul apei infestate 

Ionuţ Bănică - comisar şef Garda de Mediu Dâmboviţa

Acţiunile de control în amonte de Barajul Pucioasa, demarate după ce s-a depistat că sursa de apă din care sunt alimentate cinci localităţi din judeţul Dâmboviţa a fost infestată cu o bacterie periculoasă pentru sănătatea oamenilor, putând provoca chiar şi decese, nu au fost definitivate, însă Garda de Mediu a stabilit deja cauza şi vinovaţii principali. S-au aplicat patru amenzi, în valoare totală de 200.000 lei (două miliarde de lei vechi) şi s-au dispus măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Comisarii de mediu au concluzionat că infestarea bacteriologică a fost cauzată prin evacuarea de ape fecaloid-menajere neepurate în râul Ialomiţa, prin canalizarea de ape pluviale a oraşului Fieni, aflată în administrarea primăriei din localitate, ca urmare a unor intervenţii la reţeaua de canalizare menajeră, în vederea remedierii unor avarii. Reparaţiile au fost în responsabilitatea Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa şi a SC Neval Prod SRL.

Prin urmare, spune Ionuţ Bănică – comisarul şef al Comisariatului Judeţean de Mediu Dâmboviţa, s-au aplicat patru amenzi de câte 50.000 lei, după cum urmează:

– Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa a fost sancţionată de două ori, pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu a Staţiei de epurare Fieni – etapa nouă şi pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape menajere din oraşul Fieni, fapt ce a condus la evacuarea apelor uzate în râul Ialomiţa.
– Primăria Fieni a fost sancţionată pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape pluviale a oraşului, fapt ce a condus la evacuarea de ape uzate fecaloid-menajere în râul Ialomiţa.
– SC Neval Prod SRL Pietroşiţa a fost sancţionată pentru lipsa notificării către autorităţile de mediu cu privire la modificarea fluxului tehnologic al apelor uzate.

Concluzia? Şi furnizorul de apă poartă o vină în tot acest scandal, contrar celor afirmate răspicat de Alexandru Oprea, directorul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, care a încercat în ultimele două săptămâni să arunce responsabilitatea în curtea celor de la Apele Române. A spus Oprea că ei au cumpărat apă brută din baraj, pe care au trecut-o prin staţia de tratare Pucioasa şi, identificându-se bacteria în probele prelevate, nu au mai furnizat-o populaţiei. În final, s-a dovedit că şi Compania a contribuit la infestarea apei din Barajul Pucioasa, existând ceva nereguli la staţia de epurare de la Fieni…

Comisarii de mediu din judeţul Dâmboviţa vor efectua în perioada următoare controale în toate localităţile din amonte de Barajul Pucioasa, în vederea depistării şi eliminării tuturor evacuărilor de ape fecaloid-menajere în râul Ialomiţa. În acest sens, se vor stabili măsuri cu termene stricte pentru toţi reprezentanţii primăriilor.

DSP Dâmboviţa interzice în continuare consumul de apă

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa interzice în continuare locuitorilor din Pucioasa, Brăneşti, Doiceşti, Vulcana Băi şi Vulcana Pandele să consume apa distribuită prin reţeaua publică, recomand să fie utilizată doar pentru inglijire personală şi nevoi menajere.

Decizia survine ca urmare a faptului că probele prelevate, în intervalul de monitorizare 19 – 27 ianuarie 2016, din punctele “iesire statie” si “consumatori” au fost conforme din punct de vedere microbiologic, fara incarcatura microbiana, dar neconforme in ceea ce priveste parametrul indicator Clor rezidual liber, acesta avand valori ce depasesc concentratia maxima admisa, fiind inregistrate chiar si valori de peste 1 mg/l, motiv pentru care apa este interzisa pentru baut, precizază DSP Dâmboviţa.

9 Răspunsuri la DÂMBOVIŢA: S-au găsit vinovaţii! Garda de Mediu a aplicat patru amenzi, în cazul apei infestate

 1. Aspida

  200.000 ?????
  Puțin! prea puțin pentru tot balamucul și… chiar mi-e greață!
  Dar, până la urmă, Apele Române n-au nimic pe căciulă? Nicio muscă, un bărzăune, ceva?
  Apele Române ce păzesc? turma lu’ Iocan?

   
 2. moshu49

  sînt aici recidiviști care dau cu fecale după oameni. :(
  de la Parchet nu aveți vești?

   
 3. Iocan

  Doamna Aspida, ce sa aiba Apele Romane pe caciula? Faptul ca insusi Compania de Apa, poulueaza apa pe care o trateaza? Apele Romane furnizeaza apa bruta „as is” si prin controale periodice, depisteaza surse de poluare. Ei nu furnizeaza decat apa industriala direct la consumatori industiali, pentru apa potabila este raspunzatoare Compania de Apa.
  Neval Prod, a luat aceeasi amenda ca Primaria si Compania de Apa, dar acesta nu a poluat, singura greseala pe care a facut-o, a fost ca nu a anuntat o modificare a fluxului. E corect? Haideti sa dam amenzi de zeci de mii de euro, pentru o neanuntare si pentru o poluare care pune viata in pericol a mii de persoane, aplicam aceeasi amenda. Buna logica!
  Compania de Apa, prea isi bate joc de populatie. Ai apa potabila la mai putin de 20km de oras Pucioasa, fara sa fie nevoie de tratare si ei dau apa din „garla”. Ne meritam soarta!

   
  • Aspida

   LEGE nr.107 din 25 septembrie 1996
   Legea apelor
   Art. 1. – (1) Apele reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie şi cale de transport, factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic.
   (2) Apele fac parte integrantă din patrimoniul public. Protecţia, punerea în valoare şi dezvoltarea durabilă a resurselor de apă sunt acţiuni de interes general.
   (3) Dreptul de folosinţă, cât şi obligaţiile corespunzătoare rezultate din protecţia şi conservarea resurselor de apă vor fi exercitate în conformitate cu prevederile prezentei legi, cu excepţia apelor geotermale pentru care se vor adopta reglementări specifice.
   (4) Apele, malurile şi albiile acestora, indiferent de persoana fizică sau juridică care le administrează, sunt supuse dispoziţiilor prezentei legi, precum şi prevederilor din convenţiile internaţionale la care România este parte.
   (5) Sunt, de asemenea, supuse dispoziţiilor prezentei legi lucrările care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele şi prin care, direct ori indirect, se produc modificări temporare sau definitive asupra calităţii apelor ori regimului de curgere a acestora.
   Art. 2. – Prevederile prezentei legi au ca scop:
   a) conservarea, dezvoltarea şi protecţia resurselor de apă, precum şi asigurarea unei curgeri libere a apelor;
   b) protecţia împotriva oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă, a malurilor şi albiilor sau cuvetelor acestora;
   c) refacerea calităţii apelor de suprafaţă şi subterane;
   d) conservarea şi protejarea ecosistemelor acvatice;
   e) asigurarea alimentării cu apă potabilă a populaţiei şi a salubrităţii publice;
   f) valorificarea complexă a apelor ca resursă economică şi repartiţia raţională şi echilibrată a acestei resurse, cu menţinerea şi cu ameliorarea calităţii şi productivităţii naturale a apelor;
   g) apărarea împotriva inundaţiilor şi oricăror alte fenomene hidrometeorologice periculoase;
   h) satisfacerea cerinţelor de apă ale agriculturii, industriei, producerii de energie, a transporturilor, aquaculturii, turismului, agrementului şi sporturilor nautice, ca şi ale oricăror alte activităţi umane.
   etc.

    
   • Aspida

    Și, la Wikipedia găsim:

    Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) este o regie autonomă de interes public național din România, înființată în anul 2002 prin reorganizarea Companiei Naționale „Apele Române” și prin preluarea activității de hidrologie, hidrogeologie și de gospodărire a apelor de la Compania Națională „Institutul Național de Meteorologie, Hidrologie și Gospodărire a Apelor”, în scopul administrării, păstrării integrității și al protecției patrimoniului public de interes național care constituie infrastructura Sistemului național de gospodărire a apelor și pentru gospodărirea durabilă a resurselor de apă, care reprezintă monopol natural de interes strategic[1].

    Printre atribuțiile agenției se numără:[2]

    gospodărirea unitară, durabilă a resurselor de apă de suprafață și subterană și protecția acestora împotriva epuizării și degradării, precum și repartiția rațională și echilibrată a acestor resurse
    administrarea, exploatarea și întreținerea infrastructurii Sistemului Național de Gospodărire a Apelor, aflată în administrarea sa
    administrarea, exploatarea și întreținerea albiilor minore ale apelor, a cuvetelor lacurilor și bălților, în starea lor naturală sau amenajată, a falezei și plajei mării, a zonelor umede și a celor protejate, aflate în patrimoniu.

     
   • Aspida

    de pe site-ul Apelor Române, un fragment despre atribuții:

    Principalele atribuţii:

    – Cunoasterea permanenta a resurselor ;

    – Conservarea si protectia resurselor de apa;

    – Alocarea si utilizarea optima a resurselor de apa;

    – Asigurarea surselor de apa in perspectiva adaptarii la economia de piata;

    – Protectia si imbunatatirea calitatii resurselor de apa;

    – Gospodarirea durabila a resurselor de apa;

     
 4. Aspida

  Amice, mai gândește un pic:
  Compania de Apă (CA) NU a poluat, într-adevăr, dar … nu a fost «pe fază» vs. un potențial eveniment ca cel petrecut în ultima perioadă (bârfele spun că s-a consumat apă infestată o perioadă de timp înainte de fi oprit!), adică să intervină profesional pentru a minimiza efectele: să aibă protocoale prestabilite pentru decontaminare în timp minim și cu rezultate garantate…
  De aprovizionarea păgubiților cu apă potabilă nu mai vorbesc! Poate, doar, instituțiile spitalicești și spa să fi beneficiat… consumatorii banali… își cumpără apă plată…
  Într-un stat funcțional… era dată în judecată, cu câștig asigurat!…
  CA este este operator regional al serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare… și, vezi-doamne, NU ARE TEMEI LEGAL să modifice – temporar – prețul către consumator … ăsta da tupeu de politruc!

  Și ANAR și CA … sunt simbiotice și-și bat joc de populație cu voioșie!

   
 5. Aspida

  Către Redacție:

  cum vom fi anunțați că putem bea apă de la robinet?

  Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

   
  • Incomod

   Vom scrie un articol de presă imediat ce DSP Dâmboviţa va anunţa că se poate bea apa de la robinet.

    

Adaugă un Comentariu

*