Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, noiembrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Să descoperim semnificaţia gesturilor pe care le facem în Săptămâna Mare!

DÂMBOVIŢA: Să descoperim semnificaţia gesturilor pe care le facem în Săptămâna Mare! 

Sursa foto: www.calauza.edj.ro

Cercul Ştiinţific Studenţesc „Ion Conea” din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte şi Asociaţia Culturală „ArtaAltfel” organizează, marţi – 26 aprilie, de la ora 13:00, conferinţa cu tema „Sărbătorile pascale – repere ale comunităţii şi spiritualităţii româneşti”. Evenimentul se va desfăşura la Centrul Internaţional de Conferinţe – Corpul K.

„În rânduiala satului străvechi, țăranul trăia sărbătoarea prin marcarea a trei aspecte esențiale ale vieții lui: Primul viza o bună relație cu Dumnezeu, al doilea viza consolidarea relaţiilor interumane în cadrul comunității, al treilea aspect era legat de armonia omului cu universul printr-o relaţie magico-mitică. Țăranul știa să petreacă din plin ziua de sărbătoare, așa cum ştia să trăiască din plin ziua de muncă”, spun organizatorii, care ne invită să descoperim dacă gesturile pe care le facem pentru că „aşa e obiceiul, aşa făcea bunica şi mama, pentru că aşa este tradiţia” au un rost, o semnificaţie. Explicaţiile vor veni de la Doina Işffanoni – critic de artă şi doctor în etnologie la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Pe marcursul manifestărilor, va putea fi vizitată şi o expoziţie de icoane pe sticlă şi cusături tradiţionale a familiei de meşteri populari Florian Colea, din judeţul Dâmboviţa.

Adaugă un Comentariu

*