Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Şantaj la Consiliul Judeţean! Consilierii cer bani şi funcţii pentru interpuşi, ca să voteze proiectele de hotărâre!

DÂMBOVIŢA: Şantaj la Consiliul Judeţean! Consilierii cer bani şi funcţii pentru interpuşi, ca să voteze proiectele de hotărâre! 

consiliul judetean 3

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Dâmboviţa convocată de îndată pentru ora 21:00 s-a terminat ca şi cea ordinară de la ora 13:00, adică înainte de a începe! Nici la a doua strigare, consilierii Alianţei Creştin Liberale, supervizaţi de copreşedinţii Iulian Vladu şi Ludovic Orban, nu au aprobat ordinea de zi propusă de preşedintele Adrian Ţuţuianu. Prin urmare, cele 89 de unităţi administrativ-teritoriale nu vor primi, deocamdată, sumele pentru echilibrarea bugetelor locale. De altfel, de la proiectul privind rectificarea bugetară a plecat scandalul în forul legislativ judeţean, între Stânga şi Dreapta.

În această seară, preşedintele Adrian Ţuţuianu a explicat public raţiunile care au stat la împărţirea fondurilor primite de la Bucureşti, respectiv cele 32 de miliarde de lei.

„Am încercat să împart banii în modul cel mai echilibrat posibil. Am avut două runde de negocieri, una cu reprezentanţii ACL şi al aşa-zişilor independenţi, cealaltă cu Partida Romilor. ACL mi-a cerut să împart banii după regula apartenenţei politice a primarilor, aşa cum a fost în 2012, fiindcă vor să se răzbune pe primarii care au părăsit PDL. Propunerea este inacceptabilă.

Voi convoca Consiliul Judeţean şi-l dizolv în trei luni. N-am teamă şi nu cedez la niciun fel de şantaj. Un consilier care este acum la această masă a venit la mine cu pretenţii de genul «Îmi dai atâţia bani şi îmi angajezi atâţia oameni în instituţiile Consiliului Judeţean». Cine se pretează la şantaj, trebuie să afle că nu-i va merge cu mine. Dacă se continuă în acest mod, voi sesiza instituţiile statului. Vreau să consider că omul n-a înţeles foarte bine ce face”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Având în vedere că o parte banii care trebuie să fie împărţiţi către unităţile administrativ-teritoriale sunt destinaţi pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, preşedintele Consiliului Judeţean este decis să-i aducă pe toţi, împreună cu primarii de comune, să protesteze în faţa Palatului Administrativ.

consiliul judetean 2

„Fac un scandal naţional din acest subiect. Alegerile vor trece, dar noi rămânem aici. Ca urmare a poziţiei consilierilor ACL, riscăm să pierdem finanţarea pentru mai multe proiecte cu fonduri europene nerambursabile. Dacă vom pierde aceşti bani, le fac plângere penală pentru abuz în serviciu tuturor consilierilor care se fac vinovaţi de acest lucru. ACL vrea să arate că este o alinaţă solidă, care se bate cu PSD. Apoi, vor să se răzbune pe primarii care au ales alt drum. Avem 32 de miliarde de lei şi ei vor să-i împărţim jumătate-jumătate. Este un lucru neserios, inacceptabil”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele Consiliului Judeţean a explicat, punctual, ce bani a propus spre alocare, la rectificarea bugetară, către fiecare localitate condusă de primari PDL şi de ce ar trebui să primească unele unităţi administrativ-teritoriale mai mulţi bani decât celelalte. Potrivit susţinerilor lui Adrian Ţuţuianu, există comune care nu au niciun fel de proiect în derulare, prin urmare nu are pentru ce să le dea bani. Exemplu concret – Vârfuri. De asemenea, există localităţi care au primit bani pe OG 28 şi este firesc să li se aloce acum mai puţine fonduri, ca să se ajungă banii pentru toată lumea.

VEZI AICI PROPUNEREA DE ALOCARE FONDURI CĂTRE PRIMĂRII

În ceea ce priveşte unităţile administrativ-teritoriale care au fost propuse cu sume mai mari decât celelalte, acestea riscă să pierdă banii europeni cheltuiţi pe proiecte vechi, dacă nu vor asigura partea de cofinanţare. Este cazul comunelor Crângurile – pentru proiectul decontaminare sit fosta fabrică chimică, Doiceşti – pentru proiectul de canalizare şi Văleni Dâmboviţa – pentru After School. S-au mai prevăzut fonduri în plus faţă de restul localităţilor comunei Ulieşti, fiindcă exista un parteneriat pentru reabilitare şi modernizare drumuri, iar din cauza incompetenţei funcţionarilor acesta a fost scos la licitaţie cu un singur beneficiar – Consiliul Local.

„Aveam două posibilităţi. Ori reziliam contractul de parteneriat, ori îi dăm banii respectivi pe echilibrarea bugetară. Am ales această variantă, ca să nu las acei oameni să meargă în continuare prin noroaie”, a spus Ţuţuianu.

Preşedintele Consiliului Judeţean a fost contracarat de deputatul Ludovic Orban – copreşedinte al ACL Dâmboviţa. Acesta a declarat că Adrian Ţuţuianu şi-a pierdut busola, fiindcă nu mai are majoritate în Consiliul Judeţean, fiindcă nu mai poate să facă ce vrea cu banii publici.

Mâine, 15 octombrie, la ora 07:30, urmează runda a treia, fiindcă a fost co nvocată o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

consiliul judetean 1

Adaugă un Comentariu

*