Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 25, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Sărbătoare a tradiţiilor româneşti la Moreni

DÂMBOVIŢA: Sărbătoare a tradiţiilor româneşti la Moreni 

cantecele cricovului moreni 1

Şcoala Generală Nr.3 din municipiul Moreni a fost, din nou, gazdă generoasă pentru un eveniment muzical de excepţie, în aceste vremuri, când cultura a devenit o veritabilă şi mâhnită Cenuşăreasă. Este vorba de ediţia a-XII-a a Festivalului de Folclor „Cântecele Cricovului”, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit organizatorului evenimentului, Dica Ţuţea, scopul acestei activităţi este de a „promova folclorul românesc, de a le prezenta copiilor, tradiţiile populare, în dorinţa de a-i determina să preţuiască acest element important al culturii noastre naţionale”.

Evenimentul a fost organizat de Şcoala Generală Nr.1, care a preluat acest festival, organizat în urmă cu peste zece ani, la Valea Lungă. Profesorul de muzică, Dica Ţuţea, fiica unui renumit rapsod din Pucioasa, lăutarul Udrea, a ştiut să preţuiască acest eveniment şi şi-a propus să ducă mai departe ştafeta festivalului.

cantecele cricovului moreni 2

De altfel, aspectul nu a fost trecut neobservat de preşedintele juriului competiţiei dâmboviţene, profesor doctor Maria Tufeanu de la Scoala Populară de Arte „Octav Enigărescu” din Târgovişte. Dascălul dâmboviţean a declarat în cadrul galei concursului de la Moreni că „efortul profesorului coordonator, Dica Ţuţea, de a duce mai departe tradiţia, este de apreciat, în aceste vremuri când fondurile alocate culturii sunt întotdeauna insuficiente, iar pentru folclor există dezinteres. În plus, românii ar trebui să se întoarcă în trecut, la tradiţii pentru a-şi recâştiga demnitatea şi mândria naţională. Ne văităm că nu ne este bine în ţara noastră, emigrăm, dar ne este dor de pământul străbun. Ne pleacă de acasă în lumea largă, fiii, dar când sunt aici, nu îi învăţăm ce înseamnă o ia românească, portul tradiţional autohton. De aceea, îi pierdem pe tinerii noştri şi ne pierdem cu toţii, identitatea naţională”.

cantecele cricovului moreni 3

În acest context, evenimentul de la Moreni a fost „o adevărată sărbătoare a tradiţiilor populare, la care copii, profesori, părinţi şi bunici au primit cu generozitate un dar minunat, benefic sufletelor noastre de români, trişti din cauza lipsurilor materiale, dar şi a sărăcirii spirituale”, a mai apreciat profesor doctor Maria Tufeanu.

La evenimentul şcolar, au participat interpreţi şi ansambluri vocal-instrumentale de la Şcoala nr. 1 Moreni – instituţie coordonatoare a activităţii, Şcoala nr. 3 Moreni – unitatea de învăţământ gazdă a evenimentului, singura din municipiul dâmboviţean, care deţine o modernă sală de festivităţi şi Liceul „I.L. Caragiale” Moreni.

cantecele cricovului moreni 4

Elevii participanţi au purtat cu onoare costumul popular românesc, au purtat opinci, precum este portul tradiţional, aspect apreciat de specialiştii în domeniu din cadrul juriului, au cântat, au dansat şi, mai ales, s-au bucurat. De altfel, bucuria a fost şi recompensată la Festivalul de Folclor „Cântecele Cricovului”, ediţia a-XII-A, trofeul concursului fiind acordat elevei Denisa Rujoiu, de la Şcoala nr. 1 – prof. coordonator Dica Ţuţea.

Tânăra interpretă a fost recompensată „nu numai pentru calităţile vocale deosebite, ci şi pentru fericirea de a interpreta muzică populară românească”, după cum a ţinut să precizeze preşedintele juriului, Maria Tufeanu.

Mădălina Zamfir

Adaugă un Comentariu

*