Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Sărbătoarea „Paştele Cailor” a devenit un brand al Târgoviştei

DÂMBOVIŢA: Sărbătoarea „Paştele Cailor” a devenit un brand al Târgoviştei 

pastele cailor

Manifestarea culturală „Tudoriţa” sau „Paştele Cailor” a început ca o sărbătoare tradiţională a comunităţii de bulgari din Târgovişte, pentru ca, după implicarea administraţiei locale în urmă cu şase ani, să devină un brand al oraşului.

Târgoviştea este singurul loc din România unde se mai păstrează acest obicei, ca simbol al comuniunii dintre om şi calul care-l ajută în treburile gospodăreşti.

„Acum, nu mai este o sărbătoare a unei comunităţi, ci una a noastră, a târgoviştenilor, a românilor în general. Cartierul Matei Voievod se transformă practic într-un loc cu totul special. Sâmbătă, pe 8 martie, vom avea parte de un moment unic, un moment care nu se poate vedea în niciun alt colţ al lumii, ci doar la Târgovişte”, a precizat primarul Gabriel Boriga.

pastele cailor boriga

Vasile Costache – preşedintele Asociaţiei Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte, principalul organizator – spune că anul acesta vor sosi la Târgovişte numeroşi invitaţi din Bulgaria, ansambluri folclorice şi oficiali.

Vicepreşedintele Marian Costache a explicat de unde provine acest obicei. „Bulgarii, când au plecat în lume, au plecat cu Dumnezeu înainte. Şi cu Dumnezeu trăiesc şi astăzi. Prin urmare, încep lucrările de primăvară sfinţind seminţele şi uneltele, iar între aceste unelte se regăseşte şi calul, pe care îl sfinţim la biserică în ziua de Sfântul Toader, îl cinstim ca pe propria noastră fiinţă”.

Anul acesta, ca element de noutate, se va organiza, pe lângă concursurile hipice, şi o expoziţie de produse tradiţionale bulgăreşti, cu vânzare. Manifestările vor debuta la ora 11:00, cu obişnuita paradă.

program tudorita

Adaugă un Comentariu

*