Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, octombrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Școală de vară despre tradiții românești și integrare europeană la Vârfuri

DÂMBOVIŢA: Școală de vară despre tradiții românești și integrare europeană la Vârfuri 

scoala de vara varfuri 7

Elevii de la Școala Gimnazială Vârfuri au o alternativă inedită și binevenită de petrecere a timpului liber pe parcursul vacanței de vară. Aceștia pot participa la cursurile unei Școli de vară chiar în instituția lor de învățământ. Profesori cu inițiativă s-au gândit să le ofere copiilor din comunitate posibilitatea de a cunoaște mai multe din tainele literaturii, informaticii, istoriei sau geografiei, de data aceasta printr-o manieră interdisciplinară.

„Mai presus de toate, dorim ca elevii de la Școala Gimnazială Vârfuri să își dezvolte dragostea si interesul față de satul lor natal, Vârfuri. Totodată, vrem să le cultivăm interesul față de tradiția și istoria locului, dar și să învețe să pună în valoare modul în care acesta s-a dezvoltat, s-a modernizat, devenind astfel un sat european. Tema generică este EUROPA, CASA NOASTRĂ”, informează directorul Școlii Gimnaziale Vârfuri, totodată, profesor de limba și literatura română, Tatiana Negulescu.

Școala de vară se va desfășura în doua etape. Prima etapă a fost programată în perioada 29 iunie – 1 iulie, cu activități frontale, precum: ateliere literare sau de pictură, prezentare de costume tradiționale și a unor jocuri populare specifice zonei.

scoala de vara varfuri 4

„În cadrul Școlii de vară, am programat și o vizită la Muzeul sătesc, mai ales că avem în comunitate o astfel de instituție. Aici, elevii au văzut obiecte tradiționale, folosite de străbunii noștri, dar și costume populare. Un alt eveniment deosebit în cadrul Școlii de vară a fost deplasarea la Tabăra de vară din Moreni pentru Atelierele de creație organizate în cadrul Concursului internațional «Copii, salvați planeta albastră». La manifestare s-au deplasat elevii de la clasa a-VIII-a, Adriana Cojoianu și Cătălin Mărășescu. Eleva Cojoianu Adriana a realizat o machete pe tema protejării mediului, iar Cătălin Mărășescu a realizat atât un desen pe teme de ecologie, cât și o prezentare power-point despre modalități de combatere a poluării. Această activitate a fost coordonată de profesor Mădălina Zamfir”, precizează iniţiatorul activității, totodată profesor de limba franceză, Ana-Maria Depărățeanu.

A doua etapă a Școlii de vară a fost programată în lunile iulie și august. Activitățile se desfășoară online, prin prezentari power point, movie maker, prezentări pe diferite teme precum: „SATUL MEU ÎN IMGINI”, „ISTORIE ȘI TRADIȚIE ÎN SATUL MEU”, „ȘCOALA VÂRFURI – COMPONENTĂ IMPORTANTĂ A SATULUI MEU”.

scoala de vara varfuri 6

„Școala de vară se desfășoară cu sprijinul directorului Școlii Gimnaziale Vârfuri, Tatiana Negulescu, iar la activități își dau concursul și profesorii Sabin Depărățeanu și Mădălina Zamfir. O activitate interesantă, de informare a elevilor pe tema pericolelor din societate cum ar fi violența sau consumul de droguri, a fost prezentată în cadrul Școlii de vară și de reprezentanții Poliției Vârfuri. Oamenii legii le-au prezentat elevilor, date cu privire la infracțiunile cu violență, violența în școli și în afara acesteia, furturi, agresiuni sau consumul de droguri. Scopul activității a fost de informare și prevenire a infracționalității juvenile”, mai precizează coordonatorul activității, prof. Ana-Maria Depărățeanu.

Școala de vară din comuna Vârfuri se va încheia cu un concurs de fotografie cu tema – SATUL PRIN OBIECTIVUL CAMEREI. Astfel, elevii sunt chemați să prezinte cu mijloace moderne, îndrăgite de ei, telefon mobil, cameră video sau aparat foto, videoclipuri și filmulețe despre comunitatea în care trăiesc, o zonă de o frumusețe aparte, cu dealuri blânde și păduri verzi, unde au privilegiul să trăiască.

scoala de vara varfuri 3

„Fericirea este întotdeauna aproape. Important este să o descoperim, iar copiilor trebuie să le dezvoltăm și această abilitate – de a descoperi fericirea de lângă ei, de a trăi frumos, în armonie cu natura, comunitatea unde s-au născut pentru a deveni oameni de nădejde ai acestui sat dâmbovițean, românesc, European. Prin intermediul cultivării atașamentului pentru tradițiile românești, elevii își descoperă rădăcinile, valorile la care trebuie să se raporteze. Totodată, prin intermediul proiectelor educaționale cu alte școli, prin aderarea la diverse proiecte, programe europene, satul Vârfuri este un Sat European, așa cum se intitulează și activitatea noastră. Scena este educația, iar elevii sunt chemați prin intermediul unor proiecte educaționale de acest gen să se descopere în calitate de cetățeni europeni într-un SAT EUROPEAN”, după cum ne-au declarat coordonatorii manifestării, director al Școlii Gimnaziale Vârfuri, Tatiana Negulescu și inițiator proiect – Școala de vară – Ana-Maria Depărățeanu.

Un alt produs final al activității este realizarea unor colaje de fotografii, imagini și mesajecu titlul „SAT EUROPEAN”. La finalul cursurilor, respectiv la sfârşitul lunii august, elevii care se evidențiază prin implicare în activitățile educative din cadrul Școlii de vară vor primi diplome.

scoala de vara varfuri 2

„Activitățile realizate la Școala Gimnazială Vârfuri fac parte dintr-o campanie de informare a Reprezentanței Comisiei Europene din România în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Știintifice. Scopul campaniei: informarea elevilor și profesorilor cu privire la proiectul de integrare europeana – istorie, simboluri, prioritățile de comunicare ale Comisiei Europene, informații despre posibilitatea de a studia, de a lucra în statele membre. În cadrul acestui proiect, Școlile Pietrari și Râu Alb sunt la a treia participare, având rezultate deosebite, iar Școala Gimnazială Vârfuri este pentru prima dată în campanie. Cele trei școli au un parteneriat anul acesta, fiind vorba de un proiect județean intitulat «TRECUTUL PRIN IMAGINI». Din activitatile derulate menționăm: desene, postere, informații despre geografia Europei, activități de voluntariat (ecologizare, plantare de copaci, donare de produse), concursuri de cultură generală, cultivarea respectului pentru tradițiile locale și cele din țările Uniunii Europene”, completează profesor coordonator al activității la Școala Gimnazială Vârfuri și Școala Gimnazială Pietrari, Ana Maria Depărățeanu.

La Școala Gimnazială Pietrari, proiectul de informare europeană este coordonat de profesori Ana Maria Depărățeanu și Elena Marica, iar la Școala Gimnazială Râu Alb, de profesor Rodica Ghimpu.

„Cu farfuria prin Europa” , publicație despre rețete tradiționale europene la Școala Gimnazială Pietrari

În cadrul activităților de informare europeană derulate prin campania de informare a Reprezentanței Comisiei Europene din România, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice, derulate la Școala Gimnazială Pietrari, a avut loc și o manifestare inedită. Elevii participanți la proiect au cules rețete tradiționale din țările componente ale Uniunii Europene și au emis un prodis final, fiind vorba de o mică publicație: „Cu farfuria prin Europa”.

scoala de vara varfuri 1

„Practic, elevii au învățat mai multe despre cultura și civilizația din țări europene și au transmis mai departe aceste informații, fiind niște mici jurnaliști care s-au informat și documentat pe teme europene. Astfel, elevii s-au documentat cu privire obiceiurile gastronomice ale unor țări europene și au învățat, să transmită la rândul lor, informații despre domeniile studiate”, ne-a declarat profesor coordonator Ana-Maria Depărățeanu, de la Școala Gimnazială Pietrari.

A consemnat,
Mădălina Zamfir

madalinascoala de vara varfuri 5

Adaugă un Comentariu

*