Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, noiembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Şcoala din… baracă! Fără apă, fără WC-uri, dar bună pentru copiii cu dizabilităţi

DÂMBOVIŢA: Şcoala din… baracă! Fără apă, fără WC-uri, dar bună pentru copiii cu dizabilităţi 

scoala baraca 3 k

În curtea fostului Sanatoriu pentru copiii cu afecţiuni neuropsihomotorii situat în comuna Gura Ocniţei, acum secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, ne-a fost dat să întâlnim o situaţie demnă de secolul trecut.

În ciuda problemelor de sănătate cu care se confruntă, copiii bătuţi de soartă încearcă să ţină ritmul cu vremurile, cu cei din generaţia lor, mergând la şcoală chiar şi atunci când sunt internaţi la Adânca pentru câteva luni bune în fiecare an.

Să nu credeţi că, dacă am spus şcoală, vorbim de cine ştie ce instituţie dotată ca-n Occident, cu mobilier special, cu dotări pentru copiii cu probleme neuropsihomotorii! Nici vorbă de aşa ceva! Statul nu le oferă nicio condiţie pentru a-şi continua studiile. Micuţii învaţă în două barăci, adăposturi utile mai degrabă pe şantiere.

scoala baraca 5 k

Nu ne-a venit să credem când, trecând pe lângă cele două barăci, am văzut scris pe una „Sală de curs”, iar pe cealaltă „Grădiniţă”. În interior, câţiva copii încercau să buchisească manualele sau să-şi încarce timpul prin joc.

Încăperile sunt extrem de modeste, dotate rudimentar. Cadrele didactice de aici ni s-au părut resemnate. Ridicau din umeri a neputinţă. Astea au fost condiţiile care li s-au oferit, cu astea se complac! Ce să facă mai mult? Ne-au spus că nu sunt de acord cu ce se întâmplă acolo, dar misiunea lor se opreşte în pragul uşii.

„Acum este bine. S-a încălzit afară. Să fii venit astă-iarnă, să vedeţi ce condiţii”, ne-a spus una dintre învăţătoare.

scoala baraca 1 k

Ne-am tot uitat prin jur să vedem dacă grădiniţa şi sala de curs din barăci dispun măcar de grupuri sanitare, mai ales că beneficiarii sunt copii cu probleme, care se deplasează extrem de greu.

„Când au nevoie la toaletă sau trebuie să se spele, dăm telefon pe secţie şi vin ori părinţii, ori o infirmieră şi în duce în spital. Aici, nu avem nimic”, a concluzionat, trist, aceeaşi învăţătoare.

Se pare că, până în urmă cu trei, sălile de clasă şi de grădiniţă erau amenajate în corpul B al spitalului. Condiţiile erau mult mai bune. Din nu se ştie ce motive, au fost dislocate în barăci!

Ne-a fost greu să află şi cine se ocupă de această aşa-zisă instituţie de învăţământ. Cum se întâmplă de obicei la noi, responsabilitatea a fost pasată ca o mingie de la o instituţie la alta.

scoala baraca 2 k

Şefa Secţiei – Cristina Sima ne-a spus telefonic că şcoala nu are nicio treabă cu spitalul, nici cu activitatea desfăşurată, nici cu dotările. A recunoscut că barăcile cu pricina sunt neadecvate pentru desfăşurarea actului educaţional, mai ales că este vorba despre copii cu probleme de sănătate, dar spune că nu are cum să se implice pentru remedierea situaţiei. Am zis să o credem, drept pentru care ne-am dus la Şcoala de centru Gura Ocniţei pentru a cere lămuriri.

Directorul Dragoş Stanciu ne-a spus că nu are nicio legătură cu locaţia şi baza materială care i-a fost pusă la dispoziţie. Şcoala din Gura Ocniţei asigură doar cadrele didactice. Restul este problema spitalului…

scoala baraca 4 k scoala baraca 6 k

 

Adaugă un Comentariu

*