Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, decembrie 3, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Sculptorul Olimpiu Eli Petre revendică ideea realizării bustului Ion Dolănescu la Perşinari

DÂMBOVIŢA: Sculptorul Olimpiu Eli Petre revendică ideea realizării bustului Ion Dolănescu la Perşinari 

olimpiu eli petre k

Artistul plastic dâmboviţean Olimpiu Eli Petre ne-a transmis pe adresa redacţiei un material despre demersul său pe lângă autorităţile locale şi judeţene, în vederea realizării unui bust al marelui interpret de muzică populară Ion Dolănescu. Iniţiativa a fost acceptată, însă sculptorul a fost eliminat din acest proiect, care s-a încheiat pe 10 septembrie 2017 cu dezvelirea, la Perşinari, a unui bust din ciment, realizat de o firmă din Cluj, la comanda Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

“Vă transmit acest mesaj din dorinţa de a informa corect opinia publică, viszavi de anumite informaţii apărute în presă cu ocazia dezvelirii bustului maestrului Ion Dolănescu, în comuna sa natală, Perşinari. Cu această ocazie, s-a afirmat că rolul de iniţiator îi aparţine domnului senator Adrian Ţuţuianu.

În realitate, ideea şi iniţiativa realizării acestui demers îmi aparţin în exclusivitate, domnul senator Adrian Ţuţuianu – pe care îl admir şi îl respect – a avut doar meritele de a aproba, promova şi finanţa un astfel de demers, motiv pentru care eu, ca artist şi ca cetăţean dâmboviţean, nu pot decât să-l felicit. Dar, de aici şi până la a i se atribui personal meritele «inventării» acestui proiect este o diferenţă.

Ideea mi-a venit în anul 2009, în ziua înmormântarii maestrului Ion Dolănescu, motivat de dragostea şi admiraţia miilor de oameni care l-au însoţit pe ultimul drum. Dâmboviţean fiind, am fost impresionat de ceea ce am văzut şi astfel am luat hotărârea de a realiza, în piatră sau marmură, un monument închinat nepreţuitului nostru artist, dispărut prematur. Am împărtăşit dorinţa unor jurnalişti din presa dâmboviţeană. Din nefericire, în acel an, am suferit un accident care m-a împiedicat să îmi desfăşor activitatea câţiva ani.

Ideea am continuat-o în toamna anului 2013, când l-am contactat pe primarul comunei Perşinari pentru a-i împărtăşi îniţiativa. Acesta s-a arătat deschis realizării acestui proiect, mărturisindu-mi că este bucuros de iniţiativa mea, ca o completare a acţiunii dumnealui de a-l face cetăţean de onoare al comunei Perşinari pe maestrul Ion Dolănescu şi de a «împrumuta» numele acestuia căminului cultural.

Deşi am avut nenumărate convorbiri telefonice, pe acest subiect, cu domnul primar, nu am putut demara acţiunea decât în vara anului 2014, deoarece un astfel de proiect se putea realiza doar cu acordul moştenitorilor, Ionuţ Dolănescu fiind plecat în S.U.A. pentru o perioadă de 6 luni. Întâlnirea cu Ionuţ Dolănescu a avut loc pe data de 31 august 2014, la casa părintească din Perşinari a maestrului, fiind prezenţi primarul comunei, Marian Bunea, cât şi primarul comunei mele – Răzvad, care m-a însoţit. Cu această ocazie şi Ionuţ Dolănescu s-a arătat deschis în a mă sprijini pentru realizarea monumentului, promiţându-mi acordul. De acolo, am mers la căminul cultural pentru a stabili locul unde am putea amplasa viitorul monument, ocazie cu care am făcut şi nişte fotografii (pe care le-am ataşat acestui material).

 

olimpiu eli petre 1 k

Acest proiect nu a putut fi continuat deoarece Ionuţ Dolănescu a plecat din nou în S.U.A. şi, în lipsa acodrului scris, promis anterior, primarul nu a putut promova proiectul în consiliul local. Menţionez că, pentru realizarea bustului unei personalităţi, este necesar acordul scris al acestuia sau, după caz, al succesorilor acestuia -Cap 11 – art.88, al. 1 din LEGEA 8/1996. În anul 2015, nu s-a putut aborda acest subiect, întrucât în familia Dolănescu a survenit decesul bunicii lui Ionuţ Dolănescu.

În toamna anului 2016, în urma unor discuţii telefonice, am fost invitat de către Ionuţ Dolănescu, pentru a relua proiectul, în comuna Perşinari, cu ocazia spectacolului din cadrul festivalului ce cinsteşte memoria maestrului. Evenimentul ne oferea prilejul de a împărtăşi proiectul şi altor persoane care ne-ar fi putut ajuta la finalizarea acestuia, printre care şi preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, domnul Adrian Ţuţuianu.

Astfel, în prezenţa mai multor primari şi oameni politici, le-am fost prezentat atât eu, cât şi iniţiativa mea. Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean de atunci a fost de acord şi a promis, chiar pe scena festivalului, că în anul următor, 2017, se va realiza proiectul prin tabăra de sculptură, al cărui iniţiator era dumnealui. Personal, ideea realizarii bustului într-o tabără de creaţie nu mi s-a părut una rezonabilă întrucât se dorea o lucrare de o calitate deosebită – lucrarea urmând a fi realizată din piatră sau marmură. I-am menţionat această situaţie domnului director al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Ionuţ Lăscaie.

O astfel de lucrare este greu de realizat la o tabără, întrucât necesită parcurgerea mai multor etape – realizarea unei machete la scară, prin modelare în lut şi turnare în gips; transpunerea acesteia în material definitiv – piatră sau marmură, prin cioplire. Aceste manopere necesită timp, atenţie şi un cadru special – atelier de arte.

I-am menţionat domnului director Lăscaie că, personal, aş prefera o colaborare cu Consiliul Local Perşinari, aşa cum am dorit iniţial, având deja experienţa realizării altor lucrări. În cazul în care se dorea o colaborare cu un alt artist, pretenţiile mele erau doar acelea de a mi se recunoaşte meritul de a avea ideea şi iniţiativa realizării unui monument al maestrului Ion Dolănescu.

Ulterior, domnul Lăscaie nu a mai răspuns apelurilor mele telefonice, eu considerând prin aceasta un refuz de a mai colabora cu mine. Chiar dacă am aflat din presă că lucrarea a fost realizată cu o firmă dintr-un alt judeţ, nu mă deranjează acest lucru, dimpotrivă. Îi felicit pe cei care s-au implicat în realizarea ei, chiar dacă o parte dintre acestia dau dovadă de amnezie în declaraţii.

Rămân cu mâhnirea că, în urma atâtor eforturi depuse de mine, ideea şi iniţiativa mea au fost însuşite de alte persoane, fără să îmi fie menţionat măcar numele. V-am oferit aceste detalii pentru că lucrez în domeniu de aproximativ 35 de ani şi pentru că îmi respect profesia. Cei care au colaborat cu mine ştiu că sunt un artist serios şi corect. Însă puţini ştiu faptul că îmi câştig existenţa cioplind cu un umăr care mi s-a dizlocat de numeroase ori, în urma acelui accident din anul 2009.

Le urez tuturor celor implicaţi multă sănătate şi succes în profesiile dumnealor, chiar dacă aceste rânduri s-ar putea să deranjeze. În speranţa că veţi da curs solicitării mele de a informa corect opinia publică, vă mulţumesc şi vă asigur de aleasa mea consideraţie.

Cu stimă,
sculptor OLIMPIU ELI PETRE”

Adaugă un Comentariu

*