Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 14, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Sindicaliştii de la Universitatea Valahia, cu jalba-n proţap la prefectul Marinescu

DÂMBOVIŢA: Sindicaliştii de la Universitatea Valahia, cu jalba-n proţap la prefectul Marinescu 

dialog social 1

Astăzi, în Comisia de Dialog Social Dâmboviţa, coordonată de prefectul Ioan Marinescu, s-a tranşat, un pic şi mai mult la nivel declarativ, situaţia salariaţilor cadre didactice şi nedidactice din cadrul Universităţii Valahia, care nu şi-au primit drepturile băneşti conform contractului colectiv de muncă. Angajaţii, reprezentaţi de sindicat, au solicitat instanţei de judecată să cântărească faptele şi să decidă, ceea ce s-a şi întâmplat, dar banii tot neluaţi au rămas! Aşa că, sindicatul din UVT s-a adresa prefectului pentru a media, prin Comisia de Dialog Social, conflictul care, după cum s-a spus, nu face cinste unei unităţi de învăţământ superior.

Ioan Marinescu, încă de la început, şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că această situaţie nedorită persistă şi rectorul Călin Oros, deşi invitat, nu a venit la şedinţă pentru a-şi pleda cauza. Reprezentanta UVT l-a scuzat pe şeful Universităţii, spunând că rectorul Oros a trebuit să plece la Alexandria, într-o vizită programată cu mai mult timp în urmă. Explicaţia nu l-a înmuiat pe prefect, care a replicat că, nu acum, ci cu multă vreme în urmă, a hotărât ca, atunci când sunt probleme la o instituţie şi trebuiesc rezolvate în Colegiu, şeful respectivei entităţi trebuie să fie prezent la discuţii. Aşa că, în lipsa lui Călin Oros, întâlnirea va reprezenta doar o încercare de rezolvare a problemelor celor care „ne ţin pe scaune”, după cum a precizat Ioan Marinescu.

dialog social UVT 2

Nicolae Dragodănescu, preşedintele CNS Cartel Alfa – Filiala Dâmboviţa, la care este afiliat şi sindicatul de la UVT, a pledat cauza ca un avocat priceput. Sindicaliştii au cerut sprijin prefectului fiindcă, la Universitate, nu au reuşit să aibă un dialog constructiv. Sumele pe care le-a vehiculat până la urmă conducerea UVT nu acoperă creanţele salariale datorate, câştigate pe calea justiţiei. După cum a susţinut Dragodănescu, Universitatea le va oferi angajaţilor doar 41% din creanţa exigibilă la ac est moment şi nu 52%, cum au reieşit din calculele sindicatului.

Dragodănescu se întreba retoric de ce la Universitatea Valahia nu a putut fi rezolvată această problemă în condiţiile în care, în alte institute de învăţământ superior din ţară, a fost tranşată rapid. Concluzia sindicatului a fost că ar fi vorba de o ambiţie, o lipsă de respect faţă de oamenii care lucrează în mediul universitar.

Sindicatul din UVT prin vocea lui Nicolae Dragodănescu nu vrea să se ajungă la executări silite sau la alte belele. Nu voiau să ajungă nici la Comisia de Dialog Social, dar nu au avut încotro, fiindcă, după cum s-a exprimat sindicalistul, la UVT se mimează dialogul.

Prefectul Ioan Marinescu şi-a aplicat verbal filozofia, susţinând că nu este de acord cu vremelnicii care conduc şi au ambiţii care fac rău subordonaţilor. Reprezentantul UVT a spus că astăzi, în zi de salariu, s-au achitat banii, 3.983.209 lei. Dragodănescu a ieşit la atac, afirmând că suma nu reprezintă decât 41% din creanţele datorate. Prefectul, văzând că ceea ce se întâmplă seamănă cu un joc, a răbufnit moderat, spunând că vrea ca, până săptămâna viitoare, să fie plătită diferenţa. Conflictul a rămas deschis…

Adaugă un Comentariu

*