Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, noiembrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Sublimul rezistă în faţa vieţii trepidante, prin „Bienala Gheorghe Petraşcu”. FOTO

DÂMBOVIŢA: Sublimul rezistă în faţa vieţii trepidante, prin „Bienala Gheorghe Petraşcu”. FOTO 

bienala petrascu 7

Târgoviştea este într-adevăr un tărâm al culturii. În vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, artele şi-au găsit întotdeauna rostul, menirea, locul încălzit cu pasiune de artişti şi iubitorii de frumos. „Bienala Gheorghe Petraşcu”, ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, este un exemplu de rezistenţă a sublimului în faţa vieţii trepidante, încărcate de prea mult obişnuit, de rutina existenţială.

În sala de expoziţie a Muzeului de Istorie şi-au etalat operele, în aceste zile, pictori şi scluptori veniţi din întreaga ţară, dar şi din Republica Moldova. Cele mai bune lucrări au fost selectate cu grijă, dar şi cu părere de rău, dintr-un şirag de nestemate ale artei plastice.

Fiind vorba de un concurs, juriul a trebuit să aleagă, invocând cea mai bună concepţie, tehnică, mesaj şi mod de exprimare. Nu a fost uşor, dar, la final, juriul, care l-a avut ca preşedinte pe muzeograful Valter Paraschivescu, a desemnat premianţii din 93 de pictori şi 14 sculptori înscrişi în competiţia artistică.

bienala petrascu 2

Premiul întâi la Secţiunea Pictură a fost adjudecat de Vasile Sitari din Republica Moldova. Premiul doi – Ioana Alexandra Bâltan, Râncaciov, judeţul Dâmboviţa. Premiul trei i-a revenit lui Marius Vasile Barbu din Bucureşti. Au fost acordate şi două menţiuni. Lui Mihai Cârstea şi lui Mihai Şerbănescu.

La Secţiunea Sculptură, primele trei locuri au revenit lui Ilarion Voinea din Cluj Napoca, Viorel Marius Ivanovici din Piteşti şi Mihnea Daniel Grigore din Bucureşti.

Valter Paraschivescu, preşedintele juriului, i-a felicitat pe toţi participanţii, mărturisind, încă o dată, că le-a fost foarte greu să facă departajarea lucrărilor, ţinând cont de valoarea fiecăruia, de efortul şi pasiunea artiştilor plastici. Toate pânzele şi sclupturile premiate vor îmbogăţi patrimoniul artistic al Muzeului de Artă din Târgovişte.

bienala petrascu 1 bienala petrascu 6 bienala petrascu 5 bienala petrascu 3 bienala petrascu 4bienala petrascu 8

Adaugă un Comentariu

*