Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 1, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Târgoviştenii au stat cuminţi la coadă pentru a lua aghiazma mare

DÂMBOVIŢA: Târgoviştenii au stat cuminţi la coadă pentru a lua aghiazma mare 

boboteaza 5

De la an la an, parcă mai tot mai puţini drept credincioşi participă la Sfânta Slujbă de Bobotează oficiată la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte. Oamenii se strâng, de obicei, în momentul în care mitropolitul Nifon iese afară din biserică, însoţit de soborul de preoţi, pentru a sfinţi apa, aghiazma dătătoare de viaţă pe care creştin-ortodocşii o preţuiesc şi o folosesc ca pe un adevărat dar dumnezeiesc.

Câteva sute de târgovişteni au stat liniştiţi la coadă pentru a aştepta momentul sfinţirii. Nu a mai fost îmbulzeală ca în alţi ani, când forţele de ordine aveau de furcă cu oamenii care se îngrămădeau de teamă că nu prind măcar câţiva stropi din agheazma mare.

Înainte de slujba de sfinţire, ÎPS Nifon le-a vorbit celor prezenţi în stilul inconfundabil, curat, fluent, pilduitor, despre importanţa acestei mari sărbători creştine, despre Botezul Domnului Nostru Iisus Hristos în apele Iordanului, atunci când cerurile s-au deschis, iar Duhul Sfânt s-a pogorât în chip de porumbel şi a stat peste EL.

boboteaza 4

ÎPS Nifon a mai cuvântat despre spiritul lumii de astăzi, despre răutatea care există între oameni, ură, dorinţă de răzbunare, dezordine, anomalii şi necredinţă. Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei nu a pierdut ocazia de a-i critica pe „gălăgioşii” care şi-au propus să elimine studiul teologiei creştine din şcoli. A mai adăugat ÎPS Nifon că lumea nu mai arată a pustiu, ca altădată, dar s-a creat un deşert mai periculos în sufletele oamenilor.

Botezul Domnului reprezintă începutul şi temeiul Sfintei Taine a Botezului Creştin. Vechiul Adam a fost îngropat o dată cu acceptarea lui Iisus Hristos de a se cufunda în undele Iordanului. Aşa cum spun teologii, Hristos, prin botezul său, a curăţit creaţia întinată de căderea omului în păcat şi a înlăturat puterea satanei. În clipa în care Iisus Hristos s-a lăsat botezat de Ioan, izvoarele harului s-au pogorât peste creaţie.

boboteaza 6 boboteaza 3 boboteaza 2 boboteaza 1

Adaugă un Comentariu

*