Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 1, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Tariful la apă şi canal creşte cu rata inflaţiei pentru 2 ani. Vezi motivaţia CATD!

DÂMBOVIŢA: Tariful la apă şi canal creşte cu rata inflaţiei pentru 2 ani. Vezi motivaţia CATD! 

sedinta ADI 1

Directorul Companieie de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD), Mircea Constantin, a prezentat astăzi, 15 ianuarie, în cadrul şedinţei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă (organism din care fac parte toţi primarii din judeţ), proiectul de ajustare a tarifului la apă şi canal pentru anul 2015. Majorarea este necesară, spune Mircea Constantin, ca urmare a derulării proiectului privind reabilitarea şi modernizarea reţelelor, finanţat în procent de 91% din fonduri europene nerambursabile şi alocaţii guvrnamentale. Pentru a asigura cofinanţarea proprie, în sumă de aproximativ 12 milioane de euro, CATD a încheiat un contract d eîmprumut cu Banca Europeană pentru Recomntrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Pentru buna desfăşurare a acestui contract de împrumut s-a făcut un plan de tarifare care să asigure băncii un anume grad de siguranţă privind rambursarea. Acest plan presupunea ca în fiecare an să fie ajustat tariful de apă şi canal, cu o valoare proporţională cu inflaţia pe perioada anului precedent. La începutul anului 2014, trebuia efectuată această ajustare conform contractului de împrumut şi nu s-a făcut. Ajustarea preţului este de aproximativ 5 bani pe an. CATD, pentru a respecta acele condiţii din contractul de împrumut, a înaintat către ANRSC aceste ajustări de preţ pentru 2 ani. Am îndeplinit condiţiile şi urmează să primim aprobarea ANRSC. Ceea ce facem este exclusiv pentru relaţia cu BERD. Cota de cofinaţare pe care trebuie să o facă anul acesta CATD măreşte cheltuielile cu 8%. Ar fi trebuit să mărim preţul cu 8%, dar avem prevăzute o serie de măsuri de reducere a costurilor pentru a ajusta preţul doar cu ceea ce impune contractul de împrumut”, a precizat Mircea Constantin.

mircea constantin CATDConform propunerii înaintate către Autoritatea de Reglementare, tarifele propuse sunt: 3,50 lei fără TVA – apă (preţ final – 4,34 lei) şi 3,60 fără TVA – canalizare (preţ final 4,46 lei). Practic, s-a aplicat o ajustare de preţ de 11 bani faţă de preţul actual.

Primarii, prin vocea edilului de la Şotânga – Constantin Stroe, şi-au arătat nemulţumirea cu privire la faptul că, an de an, creşte preţul pentru serviciile de apă şi canalizare, însă hotărârea era deja luată, în şedinţa ADI Apă de astăzi prezentându-se doar o informare în ceea ce priveşte implementarea proiectului de reabilitare şi modernizare a reţelelor de apă şi apă uzată, care presupune şi ajustarea tarifului practicat.

„Este atipică treaba asta. Noi am venit în permanenţă cu o creştere a preţului. Aş căuta altă soluţie de rentabilizare, nu doar creşterea tarifului. Ca să ai profitul mai mare, trebuie să ai rulajul mai mare”, a spus Contantin Stroe.

Potrivit conducerii Companiei de Apă, noile tarife se încadrează în rata de suportabilitate de 3,5% recomandată prin HG 246/2006. Totodată, ele se încadrează şi în recomandările privind elaborarea analizei cost-beneficiu pentru proiect, chiar dacă planul de creştere al tarifului propus s-a bazat pe ipoteze şi previziuni privind creşterea economică şi respectiv creşterea veniturilor familiilor care s-au dovedit optimiste şi au fost infirmate de realitate. Creşterea venitului a fost estimată la 1,4% pe an şi a fost de 1,3%, iar TVA a fost iniţial 19%, iar la acest moment este 24%.

Răspuns la DÂMBOVIŢA: Tariful la apă şi canal creşte cu rata inflaţiei pentru 2 ani. Vezi motivaţia CATD!

  1. Filip Dorel

    Acești ,,oameni puși,, acolo sus,trăiesc într-o lume a lor, a nesătuilor, a slăbănogilor, a schilodiților mintal, nu se gândesc că și noi avem nevoi, că și noi dorim să trăim decent, nu în huzur ca ei.Va veni vremea să plătească,unii prin ei,alții prin copiii lor. Dacă au buzunarele pline,ce le pasă de ale noastre.Au fost, sunt și vor fi niște oameni de nimic.Iau bani de la bănci ca să-și acopere incompetența și incapacitatea.Păcat,mare păcat!

     

Adaugă un Comentariu

*