Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Taxele şi impozitele pentru 2016, dezbătute în CLM Târgovişte, însă neaprobate

DÂMBOVIŢA: Taxele şi impozitele pentru 2016, dezbătute în CLM Târgovişte, însă neaprobate 

consiliul local targoviste 2

Consilierii târgovişteni, întruniţi în această după-amiază în şedinţă ordinară de lucru, au respins propunerea Executivului cu privire la cuantumul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2016. Au fost prezenţi la dezbaterile în plen 12 aleşi din cei 21 validaţi. Absenţe s-au înregistrat, ca şi la ultimele şedinţe ale forului legislativ târgoviştean, cu precădere pe partea dreaptă a eşicherului politic, respectiv în rândul consilierilor liberali.

Potrivit proiectului prezentat de şeful de la Taxe şi Impozite – Iulian Crintescu, în 2016, târgoviştenii, persoane fizice sau juridice, vor avea de achitat către administraţia publică locală mai puţini bani decât în prezent, urmare intrării în vigoare a noului Cod Fiscal. Totuşi, a punctat consilierul Alen Georgescu (PNL), asta nu înseamnă că Executivul a ales, în cazul firmelor, care reprezintă motorul de dezvoltare al oraşului, limita minimă impusă prin lege, ci, dimpotrivă, pe cea maximă!

Primarul Cristian Stan (PSD) a explicat că acest lucru nu înseamnă că persoanele juridice vor plăti impozite şi taxe mai mari ca în 2015, ci mult mai mici. Exemplu concret, pentru o clădire rezidenţială de 70 mp, o persoană juridică a plătit în 2015 un impozit în sumă de 3.175 lei, iar anul viitor va avea de achitat aproximativ 500 lei. „Este o scădere absolut semnificativă. Cred că este un proiect echilibrat. Creşterile de fapt nu sunt creşteri, ci scăderi substanţiale. Proiectul a fost în dezbatere pe site-ul primăriei timp de 30 de zile”, a spus edilul interimar.

consiliul local targoviste 1Remarca primarului cu privire la publicarea pe site l-a iritat pe Alen Georgescu, care a explicat că nu toată lumea are timp să se uite pe site-ul administraţiei locale.

„Nici noi, consilierii locali, probabil că nu ne-am uitat. Nu trebuie să ne mai ascundem în spatele site-ului Primăriei. Codul Fiscal a venit cu o relaxare. Noi ne-am dus la maximul din această relaxare”, a precizat Alen Georgescu.

În timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre, s-au propus şi două amendamente. Primarul a cerut o creştere cu 500% a taxelor şi impozitelor locale pentru clădirile şi terenurile din intravilan care sunt lăsate în părăsire, iar consilierul Cătălin Rădulescu (PSD) a solicitat scăderea cuantumului taxelor de urgenţă pentru eliberarea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de contruire.

Fostul viceprimar Ciprian Prisăcaru (PNL) a avansat ideea ca proiectul să fie amânat pentru o şedinţă ulterioară, astfel încât să fie prezenţi toţi consilierii, asumându-şi chiar rolul de a face lobby pe lângă colegii săi de partid, să participe la şedinţă.

În final, proiectul de hotărâre privind cuantumul taxelor şi impozitelor locale pentru 2016 a fost supus votului consilierilor. Nouă s-au exprimat pentru, iar trei s-au abţinut. Edilul Cristian Stan a precizat că va convoca o nouă şedinţă a Consiliului Local, pentru luni – 9 noiembrie, întrucât aceasta este data-limită până la care trebuie adoptat un astfel de proiect, respectiv în 60 de zile de la publicarea Codului Fiscal în Monitorul Oficial.

Adaugă un Comentariu

*