Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 14, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Troiţa lui Tudor Vladimirescu, la un pas de a fi distrusă de muncitorii de la asfaltări

DÂMBOVIŢA: Troiţa lui Tudor Vladimirescu, la un pas de a fi distrusă de muncitorii de la asfaltări 

troita tudor vladimirescu 2

Târgoviştenii care au trecut astăzi pe strada Tudor Vladimirescu, la intersecţia cu Calea Câmpulung, s-au închinat când au văzut că, în a treia zi de Paşte, constructorii PID-ului au găsit de cuviinţă să dea jos troiţa amplasată acolo în urmă cu vreo 15 de ani, pe vremea primarului Teodor Bâte. Crucea, construită din lemn de către artistul Olimpiu Eli Petre, este un monument istoric semnificativ pentru municipiul Târgovişte.

„Este vorba de o lucrare de artă în lemn. Vechea lucrare este în curtea bisericii din apropiere. Au rupt-o când au reconfigurat zona. Şi-au bătut joc de ea pur şi simplu. Crucea este ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu. Potrivit istoricilor, în zona asta ar fi fost o fântână şi Tudor Vladimirescu, după ce ar fi fost omorât, ar fi fost aruncat în acea fântână. Troiţa este un simbol. Am avut o plăcere fantastică să realizez această lucrare”, spune Olimpiu Eli Petre.

olimpiu eli petreScluptorul, când a auzit de la un prieten că autorităţile au purces la strămutarea monumentului, a venit imediat la faţa locului pentru a veghea activităţile de demontare.

Muncitorii, după ce au spart postamentul din beton, au ridicat troiţa cu macaraua şi au urcat-o într-un camion cu care au transportat-o la loc sigur până ce zona va fi sistematizată. Din câte se pare, în acel perimetru rutier va fi amenajat un sens giratoriu, iar crucea din lemn va fi instalată chiar în mijlocul rondului creat.

Gabriel Cioacă – city managerul municipiului Târgovişte ne-a spus că demontarea monumentului nu s-a făcut aşa, în baza unei hotărâri luate ad-hoc. Pentru această operaţiune a fost nevoie de avize speciale obţinute de la Ministerul Culturii. Ne-a mai declarat Gabriel Cioacă că, în zilele următoare, autorul monumentului, scluporul Olimpiu Eli Petre, va fi chemat la Primărie pentru a acorda consultanţă de specialitate cu privire la refacerea şi montarea troiţei într-un nou amplasament.

Olimpiu Eli Petre susţine că ar fi fost bine să îl fii chemat încă de la început pentru a i se cere părerea, ţinând cont de faptul că nu poţi muta monumentele ca pe băncuţele din parc, o serie de elemente ale operei de artă putând fi afectate iremedibil cu ocazia unei acţiuni de strămutare realizată de muncitori care nu ştiu cum ar trebui să umble cu lucruri deosebit de fragile şi preţioase.

troita tudor vladimirescu 4 troita tudor vladimirescu 3 troita tudor vladimirescu 5 troita tudor vladimirescu 1

Adaugă un Comentariu

*