Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 22, 2018
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Vezi aici care sunt localităţile cărora le bate falimentul la uşă

DÂMBOVIŢA: Vezi aici care sunt localităţile cărora le bate falimentul la uşă 

adrian tutuianu

Conform legislaţiei în vigoare, în momentul în care gradul de îndatorare al unei localităţi ajunge la 15%, primarul este obligat să solicite deschiderea procedurii de insolvenţă, sub sancţiune penală.

În Dâmboviţa, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, trei unităţi administrativ-teritoriale au depăşit cu mult gradul de îndatorare: Ciocăneşti – 454%; Gura Foii – 62% şi Hulubeşti – 50,9%. Foarte aproape de limita admisă este şi oraşul Răcari, cu un grad de îndatorare de 14,91%.

Probleme şi mai mari au comunele Răscăieţi, Brăneşti şi Vârfuri, care au primit corecţii financiare pe proiectele cu fonduri europene derulate. Primele două administraţii trebuie să restituie în procent de 100% banii primiţi pe Măsura 322, pe motiv că gradul de sărăcie nu corespunde cu realitatea. Cu alte cuvinte, ar fi fost falsificat. În cazul celor de la Vârfuri, echipa de control a reţinut că s-a încălcat contractul de finanţare.

O situaţie aparte se înregistrează la Ciocăneşti, care datorează 18 milioane de lei, arierate rezultate din încheierea unui contract de lucrări pentru modernizarea drumurilor comunale.

Pentru a salva de la faliment comunele Brăneşti, Vârfuri şi Răscăieţi, preşedintele Adrian Ţuţuianu a solicitat, în scris, premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea să promoveze un act normativ prin care să preia la bugetul de stat corecţiile financiare respective, după modelul aplicat deja în cazul proiectelor din Programul Operaţional Regional.

„Datoria primarului era să depună un proiect. Nu s-au dus ei să inventeze gradul de sărăcie. L-a inventat domnul Vădan cu cei care lucrau la Consiliul Judeţean, iar evaluarea s-a făcut de către Agenţia pentru Dezvoltare Rurală. Dacă a luat în calcul criterii inventate doar pentru a favoriza politic pe unii sau pe alţii e cu totul altă treabă. Dar el, ca beneficiar, nu a făcut evaluarea”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Deşi este conştient că poate să creeze un precedent extrem de periculos, şeful judeţului va cere premierului Victor Ponta să ajute şi comuna Ciocăneşti, prin alocări financiare din fondul de rezervă al Guvernului.

Adaugă un Comentariu

*