Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Ziua Internaţională a Romilor a ajuns la cea de-a zecea ediţie

DÂMBOVIŢA: Ziua Internaţională a Romilor a ajuns la cea de-a zecea ediţie 

conferinta romi 1

Ca în fiecare an, pe 8 aprilie, romii din toată ţara se află în sărbătoare. La Târgovişte, Asociaţia Partida Romilor Pro Europa – filiala Dâmboviţa a demarat de astăzi acţiunile dedicate zilei internaţionale a etniei. Vasile Moise, preşedintele organizaţiei, a dat startul, în prezenţa a numeroşi tineri, acestui maraton al înţelegerii, comunicării şi bucuriei, printr-un campionat de fotbal desfăşurat sub egida „Cupa Diversităţii la fotbal”. 12 echipe de sportivi romi din municipiile Târgovişte şi Moreni şi din comunele Nucet, Gura Ocniţei, Vlădeni, Ludeşti, Măneşti s-au întrecut în această competiţie. Meciurile de fotbal s-au desfăşurat în sala de sport din Răzvad. Jucătorii au purtat tricouri cu însemnele asociaţiei.

Mâine, 7 aprilie, începând cu ora 13:00, manifestările vor continua cu un concurs de desene pe asfalt cu tema „Natura şi diversitatea etnică”, la care sunt înscrişi peste 150 de copii din judeţ, de la clasele I-IV. Premiile vor consta în ghiozdane, rechizite şi dulciuri.

Sâmbătă, de la ora 17:00, pe scena amenajată în Parcul Chindia, special pentru Ziua Romilor, vor evolua artişti de marcă, solişti de muzică populară ţigănească şi renumiţi manelişti.

După ce a prezentat programul de manifestări, Vasile Moise şi-a arătat tristeţea şi nemulţumirea pentru faptul că autorităţile locale şi cele judeţene nu au sprijinit în niciun fel „Ziua Internaţională a Romilor”. Deşi s-a solicitat o sponsorizare în conformitate cu legea, un sprijin pentru derularea în bune condiţii a manifestărilor cultural-sportive, Asociaţia Partida Romilor Pro Europa nu a primit un răspuns pozitiv din partea Primăriei Târgovişte şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

conferinta romi 2

„Suntem, iată, la cea de-a zecea ediţie pe care o organizăm şi am constat cu regret că autorităţile nu au binevoit să ne ofere niciun ajutor. Au motivat că nu au fost votate bugetele şi că nu a mai fost timp pentru aprobări. Este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Probabil alegerile au trecut şi nu mai este nevoie de noi. Sperăm că, pe viitor, această situaţie să se îndrepte”.

Vasile Moise a mai spus astăzi că, la Târgovişte, în sediul asociaţiei, funcţionează Centrul Regional Sud Muntenia al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, care reuneşte filialele din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa şi Vâlcea.

„Împreună cu toţi colegii mei din aceste judeţe, vom căuta să facem cât mai multe lucruri bune pentru comunităţile de romi, pentru tinerii noştri, care au nevoie de şcoală, de instruire, de locuri de muncă, de o speranţă pentru ziua de mâine. Vrem ca acest centru să devină unul dintre cele mai puternice din ţară”, a precizat Vasile Moise.

În sală, la deschiderea manifestărilor dedicate „Zilei Romilor”, a fost prezent şi Ion Nilă – directorul Liceului Tehnologic din Tărtăşeşti. Dascălul i-a felicitat pe coordonatorii organizaţiei, pe Vasile Moise în special, pentru tot ceea ce fac pentru romii din Dâmboviţa. Nilă a fost impresionat de sediul pe care îl deţine Asociaţia Romilor Pro Europa, de modul în care sunt structurate serviciile.

Adaugă un Comentariu

*