Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 13, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DĂRUIRE: În adăpostul “Wonderland” de la Târgovişte, câinii uită traumele prin care au trecut! FOTO

DĂRUIRE: În adăpostul “Wonderland” de la Târgovişte, câinii uită traumele prin care au trecut! FOTO 

adapost caini sufletel

Umezeala îţi pătrundea până în măduva oaselor în ziua când am ajuns la adăpostul privat pentru câinii fără stăpân de la Târgovişte. Ceasurile abia bătuseră ora 15:00. Câinii care zburdau pe lângă constructori ne-au întâmpinat cu bucurie de cum am coborât din maşină, chiar dacă era pentru prima dată când ne vedeau. Parcă ceva sau cineva le-ar fi spus că suntem oameni de bine… Se vedea cu ochiul liber că aceste suflete nevinovate au uitat suferinţa prin care au trecut până nu demult. Salvatorii lor nu au putut însă să şteargă şi urmele barbariei. Am găsit în adăpostul Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Sufleţel din Târgovişte câini fără picioare, câini catalogaţi ca fiind agresivi şi condamnaţi la moarte, câini paralizaţi etc. Cu toţii au fost salvaţi de câţiva oameni inimoşi, iar acum sunt mărturie vie a ceea ce s-a întâmplat cu ei. Dacă vreţi, ar trebui să fie impulsul care să ne schimbe pe noi, românii, obişnuiţi să apelăm prea uşor la metode extreme de gestionare a fenomenului câini fără stăpân…

Căţeii vor primi cadou un adăpost nou-nouţ: wonderland!

Pe Cristina Păun – vicepreşedinta Asociaţiei Sufleţel am cunoscut-o cu vreo trei ani în urmă, cu ocazia unei campanii de sterilizare gratuită a câinilor din Târgovişte. Ştiam că este o militantă pentru drepturile animalelor. Acum însă, ne-am convins că în realitate face minuni pentru câinii fără stăpân. Anul trecut, graţie bunei colaborări cu mai multe fundaţii din Anglia şi Germania, a reuşit să trimită în adopţie internaţională 500 de câini, salvându-i astfel de la o moarte sigură şi oferindu-le o viaţă, căldura unui cămin. Din păcate, românii nu sunt dispuşi să ia acasă un căţel.

adapost caini sufletel 1

„În 2014, am realizat şi 10 adopţii naţionale. Cu regret vă spun că opt câini au fost înapoiaţi în adăpost”, ne-a mărturisit Cristina.

Am parcurs împreună cu tânăra vicepreşedintă a Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Sufleţel din Târgovişte fiecare încăpere a adăpostului pe care-l construieşte la marginea oraşului. Va fi gata în luna martie, va avea o capacitate de 500 de locuri şi, evident, va respecta toate normele europene în domeniu. A fost dorinţa Cristinei să mergem întâi pe şantier şi abia apoi în padocurile din „vechiul adăpost”, cum îl numeşte deja, amenajat pe un teren pentru care se plăteşte chirie.

„Vom avea cabinet pentru medicii veterinari care vor fi angajaţi permanent, sală de operaţii, radiologie, sală de reanimare, zonă de carantină, maternitate, depozit de medicamente, depozit pentru mâncare şi, evident, camere cu curţi exterioare. Seara vor fi închişi, vor beneficia de căldură pe timpul iernii, iar ziua se pot plimba”, ne prezintă Cristina planul adăpostului, în timp ce muncitorii îşi vedeau de treaba lor. Fiecare are o misiune bine stabilită, astfel încât proiectul să fie gata în luna martie. Unii se ocupau de ferestre, alţii de instalaţii, de pardoseală şi, evident, afară se construiau de zor căsuţe pentru câini.

Iubirea canină nu cunoaşte limite

Pe parcursul vizitei pe şantier, am fost însoţiţi nu doar de Cristina Păun, ci şi de căţei. Parcă era o întrecere între ei, care să ne prezinte mai mândru adăpostul! Erau atât de fericiţi, că nici nu ţi-ar fi trecut prin minte ce traume au trăit. Urmele rănilor de pe corpul lor ne-au determinat să o rugăm pe Cristina să ne spună povestea fiecăruia în parte. Şi am aflat lucruri care fie ne-au impresionat până la lacrimi, fie ne-au revoltat!

adapost caini sufletel 4

Am cunoscut câini care au fost aruncaţi în stradă după ce stăpânii au murit, câini care şi-au păzit la margine de drum prietenii loviţi de maşină până i-a văzut cineva şi i-a salvat, câini care au fost catalogaţi ca fiind extrem de agresivi şi condamnaţi la moarte, pentru ca acum să fie atât de prietenoşi că n-ai avea cum să nu te întrebi dacă nu cumva oamenii ce le-au stat în preajmă erau de fapt răul… În acelaşi timp, am găsit în adăpostul Asociaţiei Sufleţel căţeluşi de rasă ajunşi aici pentru că indivizi fără scrupule şi-au dat căţelele pentru împerechere cu gândul să scoată bani de pe urma puilor, iar când au văzut că afacerea nu le merge au decis să-i lase în stradă.

Uşor-uşor, am ajuns la „adăpostul vechi”, cu o capacitate de 300 de locuri. De fapt, adăpostul care a salvat aproape 900 de câini în ultimul an şi jumătate.

„O să încercăm să le păstrăm pe amândouă, chiar dacă pentru acest adăpost plătim chirie şi este mai greu. Aşa am avea 800 de locuri şi putem salva mai mulţi căţei. Pentru fiecare în parte, cu ajutorul voluntarilor din Anglia şi Germania, întocmim albume ca să-i promovăm pentru adopţie. La început a fost greu, dar acum totul este foarte bine organizat. În echipa din Germania avem 12 persoane, în cea din Anglia şase şi ei asta fac în tot timpul lor liber, îi promovează pe diferite site-uri”, ne spune Cristina.

adapost caini sufletel 2Nemţii şi englezii fac voluntariat la adăpost

Am păşit dincolo de poartă, în mijlocul câinilor. Mai multe persoane făceau curăţenie în padocuri şi fotografiau căţeii. Gazda noastră ne-a spulberat rapid speranţa că sunt români iubitori de animale care s-au alăturat unei cauze nobile.

„Doamnele pe care le vedeţi sunt venite din Germania. Aşa îşi petrec ele concediul! Vin în România şi muncesc pentru bunăstarea câinilor. Săptămâna trecută, am avut voluntari din Anglia”, ne explică vicepreşedinta Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Sufleţel din Târgovişte.

În braţele Cristinei Păun, toţi câinii din adăpost se răsfăţau cum rar ţi-e dat să vezi. Unii o trăgeau de haine, alţii de degete. Cei mai mulţi însă cereau să fie luaţi în braţe. Ţipau efectiv de bucurie! Aceste animăluţe atât de hulite de mulţi semeni de-ai noştri ştiu că ea este cea care le-a salvat viaţa şi o iubesc necondiţionat.

adapost caini sufletel 5

„În inconştienţă, am început. În octombrie 2013, când au zis că eutanasiază toţi câinii, după ce a intrat legea în vigoare, am închiriat terenul ăsta şi am luat toţi câinii din adăpostul primăriei. M-am dus aşa, singură, i-am luat pe toţi, erau vreo 90, şi i-am trântit aici. Nu aveam coteţe, nu aveam garduri, nu aveam nimic. După aceia, am tot găsit oameni de bine care m-au ajutat, în special din Anglia şi Germania. Ne ferim să dăm câinii spre adopţie în alte ţări, unde nu avem control. Vrem să ştim ce se întâmplă cu ei. În România, nu prea am avut sprijin. Dacă poate cineva să te încurce, te încurcă, dar să te ajute, nu”, spune Cristina Păun.

În acest moment, în adăpostul privat de la Târgovişte sunt 340 de câini. Prin urmare, orice ajutor constând în hrană uscată pentru ei este binevenit. Cu bucurie, Cristina ne-a spus că sunt trei fete din Târgovişte care îi aduc periodic mai mulţi saci cu mâncare. Este un început, o speranţă că şi alţii ar putea face la fel…

adapost caini sufletel 3

4 Răspunsuri la DĂRUIRE: În adăpostul “Wonderland” de la Târgovişte, câinii uită traumele prin care au trecut! FOTO

 1. Mihaela

  Cinste acestei doamne cu suflet deosebit! Dumnezeu sa o ajute pentru binele pe care il face!

   
 2. Alin Pildner

  Frumos articol si extraordinar efortul Cristinei. Insa, dincolo de admiratie, atat ea, cat mai ales aceste suflete cazute in dizgratie au nevoie de suport real, asa ca nu va mai eschivati si implicati-va concret. Si foarte putin este suficient.

   
 3. Petrescu

  Unde poate fi gasita doamna Cristina P.,un nr de
  mobil…??

   

Adaugă un Comentariu

*