Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, februarie 23, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DAUNE MORALE PENTRU PREJUDICIILE CAUZATE DE BANCĂ! Precedentul a fost creat de judecătorii de la Tribunalul București

DAUNE MORALE PENTRU PREJUDICIILE CAUZATE DE BANCĂ! Precedentul a fost creat de judecătorii de la Tribunalul București 

magistrat

Tribunalul Bucureşti a pronunţat, în data de 15.04.2013, trei sentinţe prin care au fost respinse recursurile formulate de către „Volksbank România” SA împotriva a trei hotărâri prin care se acordau clienţilor daune morale pentru prejudiciile suferite ca urmare a comportamentului contractual al acestei bănci.

„Acestea sunt primele sentinţe irevocabile de acest gen din România şi au fost pronunţate în dosarele nr. 43503/300/2011, 1435/300/2012, 1437/300/2012 de către Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă”, a precizat avocatul Codruţ Avram, cel care a reprezentat clienţii Volksbank din aceste dosare.

Prin aceste sentinţe au fost menţinute soluţiile instanţei de fond, în care au fost constatate nule absolut, în baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, clauzele privind: comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit, modificarea unilaterală de către bancă a nivelului dobânzii creditului, declararea scadenţei anticipate fără a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevăzute în contract, a mai explicat avocatul Avram.

Banca a fost obligată să returneze toate sumele încasate în contul acestor comisioane, din momentul încheierii contractului şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală, şi să nu mai încaseze aceste sume pentru viitor şi să perceapă, pe întreaga perioadă a derulării contractului, dobânda fixă prevăzută în contractul iniţial, iar, ulterior, modificată în mod abuziv, prin transformarea ei în dobândă variabilă.

„S-a reţinut că «starea de teamă, de stres şi de incertitudine resimţită de consumatori ca urmare a faptului că banca a transformat discreţionar rata dobânzii din fixă în variabilă, cuantumul acesteia devenind astfel greu de anticipat, starea de revoltă cu privire la sumele ridicate percepute de bancă» reclamă o reparaţie bănească, sub forma acordării de daune morale”, a mai precizat avocatul.

CITEȘTE MAI MULTE AICI

Adaugă un Comentariu

*