Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 16, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DECIZIE: Contribuţii la nivelul salariului minim şi pentru contractele cu timp parţial!

DECIZIE: Contribuţii la nivelul salariului minim şi pentru contractele cu timp parţial! 

Sursa foto: www.seniorinet.ro

La data de 1 august vor intra în vigoare dispoziţiile aprobate de Guvern, conform cărora angajatorii trebuie să plătească contribuţiile pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim garantat pentru salariaţii care au contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord.

Fac excepţie:
– Elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani;
– Ucenici în vârstă de până la 18 ani;
– Persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi;
– Pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
– Persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.

Măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariaților – se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Potrivit statisticilor, în acest moment există aproximativ 1,2 milioane de contracte cu timp parţial, 710.000 de asiguraţi având venituri lunare de 903 lei brut, iar 370.000 de salariaţi fiind semnatari doar ai unui contract de muncă cu timp parţial.

Adaugă un Comentariu

*