Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iulie 4, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DECIZIE: Protecţia Consumatorilor a câştigat un proces pe clauze abuzive cu OTP Bank

DECIZIE: Protecţia Consumatorilor a câştigat un proces pe clauze abuzive cu OTP Bank 

Avocat Marius Vicenţiu Coltuc (Foto: www.coltuc.ro)

Tribunalul Bucureşti a dat câștig de cauză, pe 28 mai 2015, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) într-un proces împotriva OTP Bank România, privitor la clauzele abuzive în contractele de credit de nevoi personale garantat cu ipotecă. Decizia are efect ergo omnes, adică se aplică tuturor contractelor de tipul respectiv, spune avocatul Marius Coltuc.

„Nu înţeleg de ce se refuză acest efect în domeniul clauzelor abuzive, unde există şi texte exprese şi jurisprundenta a CJUE care obligă la extinderea erga omnes a efectului constatării caracterului abuziv al unor clauze din contractele tip. Singurele «explicaţii» sunt conjuncturale: dacă s-ar accepta acest efect, băncile vizate ar pierde. Trist. Autorităţile şi ONG-urile bancare preferă perpetuarea unui abuz, pentru că a face dreptate în acest domeniu ar însemna falimente de bănci. Şi, nu-i aşa, aceste corporaţii sunt prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze”, declară avocatul Marius Coltuc.

De 23 de luni, în România există prevederi legale prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sau asociaţiile de consumatori de profil semnificative pot cere instanţelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele preformulate în care acestea se găsesc, şi nu doar din cele ale reclamanţilor.

Adaugă un Comentariu

*