Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, august 8, 2020
Sunteți Aici Home » POLITIC » DEMERS parlamentar pentru urgentarea modificării legii privind violenţa domestică

DEMERS parlamentar pentru urgentarea modificării legii privind violenţa domestică 

Dumitru Lupescu - deputat USR de Dâmboviţa

La iniţiativa preşedinţilor Comisiilor pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor şi Senatul României, mai mulţi parlamebtari din USR, PNL şi UDMR au făcut apel la Guvernul României pentru a urgenta avizarea proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr 217/2003, privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Printre semnatarii scrisorii adresate prim-ministrului Mihai Tudose se află şi parlamentarul USR de Dâmboviţa Dumitru Lupescu.

„Este nevoie de legi clare în ceea ce priveşte combaterea violenţei domestice. Nu trebuie să privim nepăsători la producerea unor adevărate tragedii în sânul unor familii. Statul, prin instituţiile abilitate, trebuie să intervină şi să prevină prin toate mijloacele legale producerea unor nenorociri”, ne-a precizat deputatul USR de Dâmboviţa Dumitru Lupescu.

Domnule prim-ministru,
Doamnelor și domnilor miniștri,

Acum câteva zile o nouă crimă odioasă a avut loc în România. Încă o femeie – a câta, oare? – și-a pierdut viața, bătută, torturată și ucisă de propriul partener. O tânără femeie, care de câțiva ani era supusă unor violențe greu de imaginat pentru mulți dintre noi, dar cunoscute de familie, de vecini, de autoritățile locale din Motru, județul Gorj. De altfel, agresorul și cel care-avea să-i fie călău mai făcuse două victime în trecut – fostele soții, care au reușit să scape cu viață prin fugă: aruncându-se pe geamul locuinței comune sau emigrând.

Astfel de situații trebuie să înceteze. Orice victimă a violenței domestice este cu o victimă prea mult.

În consecință, facem un apel pentru avizarea de urgență de către Guvernul României prin ministerele de resort a proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Ne dorim să primim rapid proiectul de lege în Parlamentul României, pentru a-l putea supune la vot, adopta și trimite mai departe la promulgare în cel mai scurt timp. Este esențial ca noua legislație să producă efecte cât mai curând posibil. Trebuie să dăm odată și pentru totdeauna semnalul că există toleranță 0 pentru violența domestică!

Nu avem dreptul să asistăm nepăsători la derularea acestor drame. Dimpotrivă, avem datoria, obligația și instrumentele să punem capăt unui flagel cu efecte grave asupra sănătății, calității vieții și bunăstării victimelor și familiilor lor, asupra dezvoltării întregii societăți.

Vă amintim că România a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul), aceasta a intrat în vigoare la 1 septembrie 2016 și se impune transpunerea prevederilor Convenției în legislația internă. Totodată, vă amintim că prin funcția pe care o dețineți v-ați angajat să implementați măsurile cuprinse în Capitolul 9. Respect și demnitate pentru femei, din cadrul Programului de Guvernare 2017-2020.

Vă mulțumim și vă asigurăm de întregul nostru sprijin.

Cu deosebită considerație,

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral, deputată USR – președintă a Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților
Adrian Wiener, senator USR – președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse din Senatul României

Lavinia-Corina Abu-Amra, deputată USR
Mihai-Cătălin Botez, deputat USR
Iulian Bulai, deputat USR
Mara-Daniela Calista, deputată PNL
Cosette-Paula Chichirău, deputată USR
Allen Coliban, senator USR
Éva-Andrea Csép, deputată UDMR
Silviu Dehelean, deputat USR
Silvia-Monica Dinică, senatoare USR
Nicoleta-Ramona Dinu, senatoare USR
Adrian-Octavian Dohotaru, deputat USR
George-Edward Dircă, senator USR
Cristian Ghica, senator USR
Alina-Ştefania Gorghiu, senatoare PNL
Remus Mihai Goțiu, Senator USR
Stelian-Cristian Ion, deputat USR
Cristina-Ionela Iurișniți, deputată USR
Dumitru Lupescu, deputat USR
Mara Mareș, deputată PNL
Cristina- Mădălina Prună, deputată USR
Dan-Răzvan Rădulescu, deputat USR
Ana Adriana Săftoiu, deputată PNL
Laura-Iuliana Scântei, senatoare PNL
Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR
Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR

Adaugă un Comentariu

*