Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 6, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » DEMERS: Parlamentul European a dezbătut situaţia câinilor fără stăpân din România

DEMERS: Parlamentul European a dezbătut situaţia câinilor fără stăpân din România 

caini 2

Gestionarea câinilor fără stăpân din România a fost dezbătută, luna aceasta, pentru prima dată în mod oficial în Parlamentul European, în cadrul Intergrupului pentru bunăstarea şi conservarea animalelor, fapt care subliniază situaţia critică din ţara noastră. În cadrul întâlnirii, preşedinta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) – Carmen Arsene le-a prezentat europarlamentarilor dimensiunea fenomenului în ceea ce priveşte cruzimile la care sunt supuse animalele în stradă şi în adăposturile primăriilor, iar la final preşedintele Intergrupului – Janusz Wojciechowski a declarat că vor interveni pentru schimbarea situaţiei.

Prezentarea preşedintei FNPA a cuprins:

 • Realitatea cruda din adaposturile publice – in contrast cu bugetele exorbitante “cheltuite” de primarii pentru gestionarea cainilor fara stapan
 • Efectele negative ale unei legi incomplete de gestionare a cainilor fara stapan:

  – abandonul masiv al cainilor in scopul de a preveni amenda (de pana la 10000 lei) pentru incalcarea dispozitiilor privind identificarea si sterilizarea obligatorie din cauza faptului ca detinatorii din mediul rural nu au posibilitati financiare pentru a suporta aceste actiuni, iar legea nu prevede subventionarea acestora cel putin pentru populatia defavorizata;

  – perturbarea grava a sanatatii publice psihice (expunerea la abuzuri asupra animalelor au condus si conduc la afectiuni psihice grave), precum si a sanatatii publice fizice si anume, riscul rabiei. Conform raspunsului ANSVSA la solicitarea FNPA, vaccinarea antirabica in mediul rural s-a efectuat doar pentru 1.03 milioane de caini, insemnand cca 23% din cainii cu stapan! Conform noii legi, vaccinarea se poate efectua doar cainilor microcipati, insa lipsa posibilitatii financiare a detinatorilor de a suporta microciparea a generat o problema majora: milioane de caini din Romania sunt in prezent nevaccinati antirabic.

 • Ineficienta/ Ignoranta/ Complicitatea autoritatilor menite sa monitorizeze respectarea normelor de protectie a animalelor si respectiv a normelor de deontologie medicala veterinara si care in fapt, prin actiunile lor contribuie la continuitatea abuzurilor asupra animalelor.

caini 1Solicitări către Parlamentul European şi Comisia Europeană:   

– Impunerea respectarii Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie, ratificata de Romania – prin care uciderea cainilor fara stapan se poate face numai in cadrul programului de control al bolilor la nivel national;

– Control financiar derulat de Parlamentul European asupra unor primarii din Romania pentru a vedea in ce masura fondurile europene sunt implicate in mod fraudulos in gestionarea cainilor prin ucidere

– Finantarea/co-finantarea sterilizarii si identificarii cel putin a cainilor cu stapan din mediul rural si a persoanelor defavorizate

– Legislatie europeana pentru managementul animalelor fara stapan care sa considere interesul social si valorile etice.

3 Răspunsuri la DEMERS: Parlamentul European a dezbătut situaţia câinilor fără stăpân din România

 1. Ion

  Atentie la nuanta: problema a fost dezbatuta fix in cadrul Parlamentului European sau doar in cadrul Intergrupului?

  Aceste grupuri sunt grupuri de lobby si nu reprezinta pozitia oficiala a Parlamentului European. Ele pot face eventaul presiune, dar atat si nimic mai mult.

  Daca probla s-a dezbatut in cadrul Intergrupului inseamna ca nu s-a dezbatut in cadrul Parlamentului European. Atentie la nuante! Parlamentul e una, Intergrupul e alta.

   
 2. Victor

  E vorba doar de Intergrupul pentru Bunastarea si Conservarea Animalelor, nu de plenul Parlamentului. Intergrupurile sunt formate din parlamentari europeni, dar nu angajaza pozitia oficiala a PE.

  Intergrupurile sunt grupuri de lobby. Sedinta a fost una interna, a carui membrii ne-au vizitat inca din 2013.

  Parlamentul European s-a pronuntat inca din 2 septembrie, spunand ca nu exista o legislatie comuna in UE si ca fiecare tara isi va rezolva problema cum crede de cuviinta.

   
 3. livia

  Eurogroup for animals, reprezinta un driver, demn de luat in seama ale caror propuneri au devenit actiuni legislative in Parlamentul European.
  Asa se face ca Legea 60/2004 privind Conventia de la Strasbourg- animalele de companie, cu sectiunea cainii fara stapan.
  Fiecare tara isi va rezolva problemele cum crede ca cuviinta, DAR sub recomandarile forurilor europene- asa ne-am aliniat si noi la exigentele de bunastarea animalelor, macar ca nu le respectam…

   

Adaugă un Comentariu

*