Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 2, 2020
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » DEMERS pentru demararea unui program naţional de prevenţie a cancerului de col uterin!

DEMERS pentru demararea unui program naţional de prevenţie a cancerului de col uterin! 

carmen holban

Deputata PSD de Dâmboviţa Carmen Holban, membră în Comisia pentru Sănătate şi Familie, a participat, luni – 16 octombrie 2017, la dezbaterea iniţiată de Asociaţia „Mame pentru Mame”, având ca temă „Prevenţia cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV”.

Cu acest prilej, Carmen Holban şi-a declarat public susţinerea pentru demararea şi finanţarea unui program naţional de prevenţie prin vaccinare, în contextul în care, la fiecare două ore, o femeie între 15 şi 44 de ani este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare patru ore, o femeie moare din cauza acestei afecţiuni.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi 1.900 îşi pierd viaţa.

În România, programul naţional de imunizare prevede vaccinarea HPV a fetiţelor cu vârsta între 10 şi 14 ani pe baza cererii părinţilor. Se pare că, de la jumătatea acestui an încoace, s-au depus 6.000 de solicitări, de care ar trebui să se ţină cont în construcţia bugetului alocat programelor naţionale de sănătate pentru anul 2018.

Parlamentarii prezenţi la dezbaterea organizată de Asociaţia „Mame pentru Mame” şi reprezentanţii societăţilor medicale profesionale şi ai societăţii civile au transmis Ministerului Sănătății și tuturor autorităților cu competențe în elaborarea de politici publice în domeniul sănătății o serie de recomandări cheie pentru inițierea unui program de prevenție a cancerului de col uterin și a bolilor provocate de infecția cu HPV.

Adaugă un Comentariu

*