Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DEMERS: Semnează şi tu iniţiativa legislativă „i74 – Parlament pentru cetăţeni!

DEMERS: Semnează şi tu iniţiativa legislativă „i74 – Parlament pentru cetăţeni! 

i74

Iniţiativă fără precedent în România! Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) a lansat campania națională pentru inițiativa legislativă „i74”, cu tema „Parlament pentru cetățeni”.

„Prin măsurile propuse de «i74» dorim un sistem parlamentar reprezentativ și transparent, în care deputații și senatorii respectă mandatul primit și îl îndeplinesc în condiții de responsabilitate și de respect față de cetățean. Campania «i74» poate marca un moment istoric în evoluția democrației românești, iar parlamentarii vor avea ocazia să demonstreze, chiar și în ultimul ceas, că ascultă vocea cetățenilor și că doresc cu adevărat schimbarea în bine a României. Asta înseamnă un parlament pentru cetățeni!”, a declarat Sebastian Burduja – președintele Fundației CAESAR.

Fundația CAESAR a demarat inițiativa legislativă «i74» în baza articolului 74 din Constituţia României, care oferă cetățenilor dreptul de a propune legi în Parlament. Sondajele actuale plasează Parlamentul României pe ultimele locuri în ceea ce privește cota de încredere a cetățenilor. Transparentizarea actului administrativ și o mai mare implicare a cetățenilor în deciziile publice fac din i74 un demers esențial pentru consolidarea democrației și schimbarea profundă a României.

„Chemăm alături de noi toate organizațiile civice și pe toți cetățenii care doresc să acționeze pentru democrația românească. Avem nevoie de un sprijin larg pentru a strânge 100.000 de semnături în următoarele luni. Ar fi un semnal puternic către întregul mediu public că avem comunități puternice, cărora le pasă de ce se întâmplă în societate și care sunt gata să se implice pentru cauze mai presus de orice interese individuale”, a precizat Dan Nechita – CEO al Fundației CAESAR și președintele comitetului de inițiativă i74.

Cu ocazia lansării inițiativei, au fost menționate elementele pe baza cărora a fost întemeiat demersul i74 – Parlament pentru cetățeni:

— Responsabilitate în raport cu exercitarea mandatului şi respect faţă de bugetul public de stat, prin: 1) înăsprirea regulilor de conduită şi prin utilizarea responsabilă a resurselor bugetare; 2) obligativitatea participării la şedinţele parlamentare, dublată de un sistem mai strict de penalităţi pentru absenţe (1% din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată); 3) măsura obligativităţii instituirii birourilor parlamentare în străinătate, fără ca această prevedere să mai fie una facultativă, pentru creşterea reprezentării cetăţenilor români din diaspora şi întărirea relaţiei cu milioane de cetăţeni români de peste hotare; 4) creşterea gradului de profesionalism în cadrul asistenţei parlamentare; 5) fixarea diurnelor numai pe baza documentelor justificative şi eliminarea sumelor forfetare.

— Echitate în faţa legii prin transparentizarea procedurii de aprobare a urmăririi penale. Prin modificările propuse în cuprinsul proiectului de lege, probabilitatea ca Parlamentul să se substituie justiţiei s-ar reduce considerabil. Aşa cum prevede şi Constituţia României, instituţia imunităţii parlamentare nu trebuie să confere un statut special deputaţilor şi senatorilor în faţa legii pentru fapte care nu au legătură cu exercitarea mandatului de parlamentar. Cetăţeanul trebuie să aibă dreptul de a cunoaşte votul reprezentantului său în Parlament, prin eliminarea posibilităţii parlamentarilor de a utiliza votul secret pentru obstrucţionarea justiţiei, care trebuie să fie egală pentru toţi.

— Transparenţă în cadrul procesului de votare atât în cadrul şedinţelor parlamentare, cât şi pe parcursul exercitării activităţilor specifice mandatului parlamentar. Votul deschis (consemnat și trasabil pentru fiecare deputat şi senator în parte, şi accesibil public de către toţi cetăţenii) este o condiţie esenţială pentru ca fiecare cetăţean să poată urmări şi, eventual, susţine sau sancţiona prin vot în cadrul unor alegeri ulterioare pe mandatarul opţiunii sale politice sau pe partidul pe care acesta îl reprezintă. De asemenea, prin schimbările propuse, transparenţa votului va contribui, pe termen mediu şi lung, la o responsabilizare mai mare a parlamentarului în ceea ce priveşte deciziile asumate, precum şi propunerile şi iniţiativele susţinute în cadrul Parlamentului. Principiul transparenţei în exercitarea mandatului reprezentativ este un element fundamental al unei democraţii autentice.

Mai multe informaţii despre acest demers sunt disponibile pe pagina www.i74.ro, unde vă puteţi înscrie toţi cei care doriţi să sprijiniţi această iniţiativă legislativă.

3 Răspunsuri la DEMERS: Semnează şi tu iniţiativa legislativă „i74 – Parlament pentru cetăţeni!

 1. Mariana LUCA

  Voi semna şi vă voi susţine în demersurile pecare le veţi întreprinde!

   
 2. Duca Sorin

  intru totul de acord va voi sprijini a sosit momentul sa se faca ordine felicitari pentru initiativa

   
 3. gubauceanu marian

  sint de acord cu initiative dvs si va voi sustine

   

Adaugă un Comentariu

*