Știri, Muntenia-Sud, România|marți, decembrie 1, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » DEMERS: Senatorul Ţuţuianu cere ajutor de stat pentru culturile agricole calamitate

DEMERS: Senatorul Ţuţuianu cere ajutor de stat pentru culturile agricole calamitate 

meri inghet aprilie 3

Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa, i-a solicitat, astăzi – 8 mai 2017, ministrului Agriculturii, Petre Daea, să analizeze posibilitatea activării unui ajutor de stat în sprijinul producătorilor afectaţi de fenomenele meteo neobişnuite din a doua jumătate a lunii aprilie: ninsoare, îngheţ, brumă.

CITEŞTE ŞI: Pomicultorii se confruntă cu cea mai grea situaţie din ultimii 50 de ani!

În judeţul Dâmboviţa spre exemplu, au fost afectate, în proporţie de 70-80%, 5.300 de hectare de culturi pomicole, după cum urmează: Voineşti – 1.300 ha, Văleni – 800 ha, Pietrari – 800 ha, Malu cu Flori – 750 ha, Cândeşti – 500 ha, Tătărani – 300 ha, Bărbuleţu – 300 ha, Pucheni – 300 ha, Râu Alb – 250 ha.

adrian tutuianuÎn paralel cu acest demers, senatorul Adrian Ţuţuianu i-a adresat ministrului Petre Daea o interpelare prin care i-a solicitat să aibă în vedere realizarea unui centru de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor în judeţul Dâmboivţa, arătându-i că există deja unităţi administrativ-teritoriale care şi-au manifestat intenţia de a pune la dispoziţie suprafeţele de teren necesare: Potlogi – 20 de hectare, Poiana – 30 de hectare.

„Domnule ministru,

Judeţul Dâmboviţa reprezintă unul dintre cele mai ofertante bazine agricole din România:
• Zona Titu – Lunguleţu – Potlogi – Poiana – Slobozia Moară este cunoscută pentru cultura de cartof şi varză;
• Zona Băleni reprezintă unul dintre cele mai bogate bazine legumicole din România;
• Valea Dâmboviţei şi Valea Ialomiţei sunt cunoscute pentru culturile bogate de fructe (măr, păr, prun).

În sensul obiectivului din programul de guvernare privind realizarea a cel puţin 10 unităţi de colectare şi procesare a legumelor şi fructelor şi ţinând cont de specificul judeţului Dâmboviţa, consider că un astfel de centru poate fi amplasat în acest judeţ.

În întâmpinarea acestui demers, există, deja, unităţi administrative-teritoriale care şi-au manifestat intenţia şi posibilitatea de a găzdui o astfel de unitate. De exemplu, comuna Potlogi pune la dispoziţie aproximativ 20 ha, teren care dispune de utilităţile necesare: reţea de alimentare cu gaze naturale, reţea de alimentare cu apă şi reţea de alimentare cu energie electrică. Comuna beneficiază de un amplasament regional optim, fiind situată în sudul judeţului Dâmboviţa, pe DJ 711A, la 7 km de autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, la 6 km de drumul naţional DN 7 şi 50 de km de Bucureşti, cu posibilităţi de acces rapid către Târgovişte, Ploieşti, Piteşti, Giurgiu.

De asemenea, comuna Poiana (străbătută de drumul judeţean DJ 711D, care se ramifică din DN7 pe raza comunei Lunguleţu şi care asigură legătura cu autostrada Bucureşti-Piteşti) poate pune la dispoziţie un teren în suprafaţă de aproximativ 30 ha pentru realizarea unui depozit de colectare/procesare, în aceleaşi condiţii”, se arată în interpelarea adresată ministrului Agriculturii.

Adaugă un Comentariu

*