Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, aprilie 11, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DEMERS: Studenţii cer burse timp de 12 luni, nu doar cât durează activităţile didactice!

DEMERS: Studenţii cer burse timp de 12 luni, nu doar cât durează activităţile didactice! 

studenti

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Comisiei pentru buget, finanțe și bănci și Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților să adopte amendamentul propus de federație, iar apoi plenului să facă același lucru, în așa fel încât fondul pentru burse și protecția socială a studenților să fie alocat pentru întreaga durată a anului universitar (12 luni).

Potrivit legii, „anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, include două semestre şi se finalizează la 30 septembrie din anul calendaristic următor”. Prin urmare, indiferent de structura pe care universitățile decid să o implementeze, un an universitar echivalează practic cu un an calendaristic, conform legiuitorului.

Formularea actuală din lege, care precizează că fondul de burse se alocă doar pentru perioada derulării activităților didactice, limitează perioada pentru care se alocă bursele studențești și îi privează pe studenți, temporar, de a beneficia de un drept al lor garantat de Legea Educației Naționale nr. 1/2011: dreptul de a beneficia de burse.

Acest sprijin ar trebui acordat pe toată durata anului universitar, întrucât cheltuielile curente ale acestora există și în perioada în care nu se desfășoară activități didactice propriu-zise. Spre exemplu, în cazul burselor care se acordă pentru ajutor social, este lesne de presupus faptul că situația materială, și nu numai, a studentului nu se modifică în decursul câtorva săptămâni în care acesta nu participă la cursuri efectiv, acesta confruntând-se cu probleme similare de subzistență și în săptămânile care sunt dedicate pentru activități recreaționale și extra-curriculare, bursele obținute în timpul semestrului reprezentând un drept până la finalizarea acestuia, respectiv a anului universitar, după caz.

Adaugă un Comentariu

*