Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 24, 2018
Sunteți Aici Home » OPINII » Democraţia nu este un câmp tactic!

Democraţia nu este un câmp tactic! 

ion obagilaCe vremuri curioase trăim! Cum se pervertesc oamenii, organizaţiile, diferite structuri ale puterii, cele sociale, civice, profesionale, în funcţie de bolovanul care le stă să pice în cap la un moment dat. Până acum vreo şase luni, nimeni nu avea curajul să bată toba împotriva DNA şi SRI. Binom, cum se mai numeşte în limbajul neo-democratic!

Ani de zile, pe comunicatele transmise presei de DNA, figura la subsol sintagma „în cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii” şi nu am auzit să se fi ofuscat cineva din cauza acestei colaborări. Nu am auzit ca, de la înalta tribună a Parlamentului, vreun demnitar ales să fii avut vreo declaraţie politică sau vreo interpelare care să scoată acest fapt în evidenţă, să-l critice, să tragă un semnal dee alarmă.

Lumea a tăcut, fiindcă nu era afectată. Până şi marii jurnalişti ai ţării, cu mici excepţii, nu au zis nici mârr. Aşteptau doar noi dosare şi informaţii pe surse. Voiau sânge! Presa era mulţumită că are subiecte. Echipele de filmare ale televiziunilor stăteau 24 de ore din 24 în poarta DNA, pentru a prinde cazurile tari anchetate de procurori, pentru a surprinde cum sunt scoşi acuzaţii încătuşaţi. Ce mai, se voia spectacol! Rating. Popularitate. Cine mai avea timp de Constituţie?

Prea puţin interesa dacă se comit abuzuri, ce caută SRI în schemă deşi are alte atribuţii, cum se comportă procurorii în timpul anchetelor, cum îşi adună probele, care este treaba cu suspiciunea rezonabilă, de ce poţi intra în puşcărie cu un denunţ şi ceva etc. Şi, uite aşa, s-au umplut puşcăriile cu oameni vinovaţi sau nevinovaţi, s-au făcut dosare la comandă, adversarii au fost urcaţi pe eşafod… Medalii, diplome prin ambasade, salarii super, renume…

Dintr-o dată, s-a schimbat macazul. Politicienii noştri (nu toţi!) şi presa s-au frecat la ochi şi au constatat că nu prea e bine, micuţul şoricel jucăuş, care intra prin toate ungherele şi bucura pe toată lumea cu ghiduşiile lui de primă pagină, s-a transformat într-un balaur, care nu mai poate fi controlat. E mereu în foame! Rade tot! Fie rău, fie bun. S-a cocoţat şi, cu cele două capete ale sale, controlează ţara, pregătit să arunce cu foc în tot ce mişcă şi i încearcă să i se opună.

Au văzut politicienii noştri, presa neinclusă în divizii de asalt şi o parte a societăţii civile că ceea ce au tolerat şi au crezut că face bine democraţiei, statului, a luat forma unui monstru greu de oprit. Se dă acum înainte cu legile proaste, cu articole declarate neconstituţionale, cu ordonanţa 13, 14, cu abuzul în serviciu, cu procurorii cărora le lipsesc conduita şi obiectivitatea… Păi, bine domnilor politicieni, săracă societate civilă, stimaţi ONG-işti care aţi tot încasat la fonduri europene pe proiecte puerile, unde aţi fost până acum? Cine a creat legea, gloanţele folosite de DNA şi SRI? Cine ne-a dus în stadiul de a ne fi frică să mai vorbim la telefon, că nu ştim ce se rupe din context, cu cine discutăm pe stradă, cu cine dăm mâna sau bem o bere la barul de la colţ?

Voi, cei cărora v-am acordat încrederea prin vot! În loc să faceţi legi bune, neinterpretabile, fără suspiciuni rezonabile, protocoale secrete şi alte paragrafe otrăvitoare, aţi fost preocupaţi de propria prosperitate şi imagine, v-aţi fandosit prin Parlament degeaba! Ne-aţi vândut!

Acum, când vedeţi că bruma nostră de democraţie miroase mai mult a dictatură, a neîncredere, ca butoiul de varză pe care îl scoţi primăvara din cămară şi împute toată strada, nu ştiţi cum să reacţionaţi. Păi, chiar aşa? Unde s-a mai pomenit în lumea asta ca membrii unui guvern, abilitat să iniţieze legi, ordonanţe, să gestioneze o ţară, să fie chemaţi, rând pe rând, în faţa procurorilor pentru a da socoteală vizavi de actele normative elaborate? Este un nonsens! Cum zicea un prieten mai zglobiu la vorbă, anus contra democraţiei!

Ar trebui ca instituţiile statului, cele de forţă, alcătuite din oameni cărora probabil li s-a urcat la cap puterea, să reintre în matca firească. Să trăim corect. Presa, cea căutătoare de exclusivităţi, de scandal, de accidente nu cu o victimă, ci cu trei-patru cel puţin, ca să aibă impact, iubitoare de imagini cu oameni încătuşaţi, lacrimi şi fum, să se ocupe şi de normalitate. Să lupte pentru ea, nu doar să o relateze rece, aproape dezinteresat.

E vremea să devenim o ţară europeană, dacă de 10 ani doar bâjbâim. Să trăim nepanicaţi, nestresaţi de abuzuri şi făcături. Democraţia să nu fie doar un câmp tactic. Dacă vrem! Dacă nu, să hrănim în continuare balaurul. Să cerem cătuşe, puşcării şi hrană la gamelă!

Ion Obăgilă

Răspuns la Democraţia nu este un câmp tactic!

  1. chinga

    Traim vremuri foarte curioase in care democratia este interpretabila pe toate partile de oamenii din parlament si presedinte . Traim vremuri tulburi in istoria noastra cu tot mai multi oameni nemultumiti care ies in strada sa isi ceara drepturile ..

     

Adaugă un Comentariu

*