Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, noiembrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DEPUTAT USR: Guvernul încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități!

DEPUTAT USR: Guvernul încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități! 

Dumitru Lupescu - deputat USR de Dâmboviţa

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a organizat, ieri – 22 august, un protest un fata Ministerului Muncii si Justiției Sociale, in sprijinul persoanelor cu dizabilități angajate in Unitati Protejate Autorizate (UPA), care se vad in situația iminenta de șomaj, de la 1 septembrie 2017, urmare a adoptarii OUG 60/2017.

„Guvernul trebuia să emită ordonanța cu o perioada tranzitorie si cu masuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilitati. Prin urmare, de la 1 septembrie, angajatii cu dizabilitati își vor pierde locurile de munca, pentru ca unitățile protejate autorizate, lipsite de orice facilitate fiscala sau economica, vor intra in faliment.

Cu toate acestea, institutiile publice si private cu peste 50 de angajati care nu au 4% persoane cu dizabilitati, vor plati o taxa lunara dubla la buget- egala cu salariul minim brut pe economie x numarul de persoane cu dizabilitati neangajate (in raport cu acest procent minim). Bugetul Romaniei va fi astfel mai plin cu aproximativ 500 de milioane de euro anual.

In loc sa recunoască faptul ca nu au rezistat tentației de a alimenta bugetul cu dublul taxei pe handicap, Ministerul Muncii pretextează ca ordonanța nu desființează UPA, omițând ca nicăieri in lume aceste structuri nu pot funcționa fără facilitățile fiscale, asa cum la noi erau pana acum in legea 448/2006. De fapt, ministerul nici nu este interesat de ceea ce se va întâmpla in continuare cu persoanele cu dizabilități angajate, altfel ar fi trebuit sa înțeleagă ca schimbarea statutului UPA nu se poate face fără masuri tranzitorii de cel putin 6 -12 luni, iar aceste masuri lipsesc cu desăvârșire din textul ordonanței”, ne-a declarat deputatul USR de Dambovita Dumitru Lupescu, participant la protest.

Parlamentarul considera ca măsura adoptata de catre Guvern este umilitoare si încalcă drepturi fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati: dreptul la muncă, la o viață demnă precum si dreptul la opinie.

„Ca deputat si membru USR, sprijin poziția acestor oameni care nu cer decât demnitatea pe care le-o aduce respectarea dreptului lor la muncă”, spune Dumitru Lupescu.

Adaugă un Comentariu

*