Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, august 15, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DEPUTAT PSD: Ancheta împotriva Rovanei Plumb, un abuz marca DNA!

DEPUTAT PSD: Ancheta împotriva Rovanei Plumb, un abuz marca DNA! 

Oana Vlăducă - deputat PSD de Dâmboviţa

Oana Vlăducă, deputat PSD de Dâmboviţa, condamnă abuzurile DNA în cazul fostului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi ea parlamentar de Dâmboviţa. Oana Vlăducă a invocat principiul imunităţii, care, în majoritatea statelor europene, are rolul de a proteja membri Guvernului şi ai Parlamentului de abuzurile unei alte puteri din stat. De aplicarea acestui principiu nu a beneficiat Rovana Plumb şi astfel s-a născut abuzul!

Solicitarea de ridicare a imunităţii deputatei Rovana Plumb trimisă de DNA Parlamentului României a fost respinsă şi în comisia juridică, şi în plen. Consideră Oana Vlăducă că nu a fost stabilită ilegalitatea în cazul ministrei Rovana Plumb.

„Nu există o decizie a judecătorilor de contencios care să confirme presupunerea DNA că HG-ul avizat de Rovana Plumb este ilegal. Cele două hotărâri de guvern incriminate de DNA sunt în vigoare și astăzi. Până la această oră, DNA NU le-a atacat la judecătorul de contencios administrativ, deși avea posibilitatea și obligația de a face acest lucru dacă aprecia că sunt elemente de ilegalitate. Nu procurorii stabilesc ilegalitatea unui act normativ, ci judecătorii de contencios”, a declarat deputata PSD.

Mai constată Oana Vlăducă că procurorii anticoruţie şi-au schimbat acuzaţia anunţată iniţial împotriva Rovanei Plumb. „Nu mai este «complicitate la abuz în serviciu», ci «favorizarea infractorului». Deci, când a formulat acuzațiile împotriva ministrului, DNA nu știa clar în ce constă vinovăția sa”, punctează demnitarul social-democrat, iar şista cu neclarităţi, cu elemente ale acuzării care nu stau în picioare este lungă, spune Oana Vlăducă.

„Din sesizarea DNA lipsesc indiciile referitoare la infracţiunea pe care ar fi favorizat-o Rovana Plumb. Dacă nu există elemente privind infracțiunea, nu pot exista nici elemente privind favorizarea infracțiunii. Acuzaţia DNA este contrazisă chiar de HG-urile incriminate.

Procurorul DNA a susținut că Rovana Plumb a încercat să dea aparența că Insula Belina nu ar aparține domeniului public al statului. Cu toate astea, chiar în cele două HG-uri se menționează de mai multe ori că acel imobil aparține proprietății publice a statului.

În astfel de situații trebuie să funcționeze imunitatea membrilor guvernului, pentru a-i proteja pe aceștia în exercitarea funcției, față de abuzurile altei puteri din stat. Rovana Plumb este nevinovată și trebuie să se prezume nevinovăția ei.

Într-un stat de drept, sarcina probei revine celui care acuză. Este anti-democratic și anti-european să soliciți unei persoane acuzate de DNA să își demonstreze nevinovăția. La fel este împotriva fundamentelor statului de drept să soliciți cuiva să se pună la dispoziția Justiției pentru a fi urmărit penal de DNA.

Procurorii nu fac justiția. În speță, Justiția trebuia înfăptuită de judecătorii de contencios, singurii care puteau stabili dacă HG-ul avizat de Rovana Plumb este ilegal sau nu. În aceste condiţii, DNA nu putea cere şi nu a cerut începerea urmăririi penale! DNA a prezentat Camerei Deputaţilor doar rezultatul cercetărilor în acest caz pentru ca parlamentarii să decidă dacă se impune o solicitare către DNA pentru începerea urmării penale”, a declarat Oana Vlăducă.

Adaugă un Comentariu

*