Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 7, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DEPUTAT: România reprezintă un furnizor de securitate şi un factor de stabilitate în Balcani!

DEPUTAT: România reprezintă un furnizor de securitate şi un factor de stabilitate în Balcani! 

Dumitru Lupescu - deputat USR de Dâmboviţa

Parlamentarii USR au votat proiectul de lege pentru realizarea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare”.

„Pentru a putea combate cu succes potențialele amenințări aeriene specifice războiului modern, Armata României trebuie să dispună de capabilități sporite de acțiune. România a cerut Guvernului SUA șapte sisteme PATRIOT și a fost semnat în acest sens un acord între guvernele României și SUA. Sistemul PATRIOT este cea mai modernă variantă a tehnicii de apărare antiaeriană cu caracter defensiv existență pe piață și are durata de folosire de aproximativ 30 de ani.

Este important faptul că achiziționarea sistemului PATRIOT conduce la modernizarea forțelor armate române, care în prezent au în dotare sisteme de rachete sol-aer depășite din punct de vedere tehnologic și operațional și cu un nivel limitat de interoperabilitate în raport cu sistemele similare ale altor state membre NATO.

Echipamentele similare actuale din dotarea Armatei României sunt învechite, iar modernizarea lor nu mai este fezabilă.
Înzestrarea Armatei Române cu acest sistem de rachete sol-aer reprezintă o cerință strategică care trebuie îndeplinită într-un timp cât mai scurt. Din cele șapte sisteme (PATRIOT PAC – 3+), vor intra în dotarea Armatei Române patru sisteme pentru Forțele Aeriene și trei sisteme pentru Forțele Terestre.

De la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei a fost exprimată intenția declarată de a implica în politica de înzestrare capacitățile economice din industria autohtonă în domeniu, prin crearea unor entități care să producă în România inclusiv componentele necesare apărării naționale și care să ne asigure dezvoltarea economică.

Până la urmă, trebuie să fim conștienți că avem atât obligații internaționale asumate, cât și variante de oportunitate foarte importante. Prin achiziționarea sistemului PATRIOT este vorba de punerea în practică a politicii interne și externe a României, ce nu are decât un singur scop: apărarea statului naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, a spiritului tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989.

România reprezintă un furnizor de securitate şi un factor de stabilitate în Balcani şi în vecinătatea estică a Uniunii Europene, demonstrând totodată angajamentul ferm față de valorile democratice europene, ale NATO și Parteneriatului Strategic cu SUA”, arată deputatul USR de Dâmboviţa Dumitru Lupescu într-un comunicat de presă. 

Adaugă un Comentariu

*