Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iunie 5, 2020
Sunteți Aici Home » RELIGIE-CULTURĂ » Despre veşmintele preoţeşti şi ce rol au în contextul vieţii moderne

Despre veşmintele preoţeşti şi ce rol au în contextul vieţii moderne 

Sursa foto: e-advertising.co

Viaţa creştină nu ţine cont de timpuri noi sau vechi, ci mai degrabă de tradiţii şi dogme ale bisericii, pe care le continuă. Asadar, veşmintele bisericeşti sunt, spre exemplu, cele care demonstreaza legatura între vremurile de când cuvântul Domnului a devenit cale de urmat şi anii actuali pe care îi trăim. Despre veşminte bisericeşti se notează încă din vremuri străvechi, din perioada Apostolilor. Cât despre întrebuinţarea acestora, o explicaţie vine din epistola II Timotei 6.13 de la Sfântul Apostol Pavel.

Despre vesmintele bisericesti, cu explicatii si note

In forma in care se imbraca un preot pentru a sluji in Casa Domnului, tinuta sa include 5 elemente de mare importanta fiecare in parte: stihar, manecute, epitrahil, brau si felon. Stiharul este cel mai popular din toate vesmintele de preoti si se va regasi in tinutele acestora la toate slujbele. De regula se va confectiona din acelasi tip de material ca si sacoul arhieresc sau felonul preotesc. Ca si ornament, acestea au cruci brodate.

Braul, dintre aceste vesminte preotesti, este mai degraba cu scop practic. Exact asa cum si numele ii sugereaza, este cel care se ataseaza la mijloc. Din stofa, acesta permite ca mainile sa fie libere si ca miscarile sa nu fie limitate.  Felonul era inainte de culoare alba. Este acea parte ce vine deasupra vesmintelor. Pe spate sunt brodate elemente precum o cruce sau o icoana reprezentantiva. Aceasta se prezinta sub forma de medalion. La ora actuala, felonul poate avea diferite culori, insa reprezentative in simbolistica lor. Asadar, rosul este adesea folosit in timpul postului mare, in timp ce negrul este ales la funeralii sau in Saptamana Patimilor. Desi acestea sunt in mare parte cele mai alese culori, nu sunt singurele totusi.

Cat despre stihar si manecute, acestea sunt asemanatoare ca si in cazul diaconilor. Manecutele, la fel ca si braul, sunt mai degraba accesorii care permit o mai buna mobilitate pentru preot.

Astfel de vesminte sunt corespunzatoare si pentru statutul pe care il are un slujitor al Domnului. Conform dogmelor, exista trei trepte in acest sens. Pentru diaconi vesmintele includ stiharul, manecutele si orarul. Preotii au vesminte mai complexe, incluzand stiharul, epitrahilul, braul, manecutele si felonul sau sfita. Nu in cele din urma, pentru cei cu statut de arhiereu, vesmintele se definesc prin prezenta stiharului, epitrahilului, braului, manecutelor, bedernitei sau epigonatului, sacosului si omoforului. La acestea se adauga si ceva insigne precum mantia, crucea, engolpionul, mitra, toiagul arhieresc, precum si dicherul si tricherul.

Viata de zi cu zi si vesmintele preotesti

Dincolo de ceea ce poarta in momentul in care incep sa slujeasca, preotii au datoria de a purta mereu tinuta decenta. Dincolo insa de referinte de acest gen, concret, un preot poarta un costum clerical. Acesta se defineste ca fiind o camasa lunga, cu maneci lungi de asemenea, acoperind totul. Este de un negru patrunzator si fara insemne colorate. Cu siguranta ati observat ca preotii au mereu deasupra hainelor, in timpul lor liber, o imbracaminte de acest gen, neagra. Ei bine, aceasta reprezinta o alta datorie de-a lor.

Ba chiar exista si o reglementare interna a unei legi pe care preotii o respecta in acest sens. Este vorba de Dispozitia canonului 27 al Sinodului VII Ecumenic. In caz contrar, exista o pedeapsa ce consta in suspendare pe termen de 7 zile. Existenta unor vesminte specifice pentru cei care slujeau cuvantului Domnului au existat inca din vremea apostolilor si marturii in acest sens stau scrierile specifice. Spre exemplu, se crede ca cea mai veche mentiune in acest sens este un mesaj al Sfantului Apostol Pavel catre Timotei: “Cand vei veni adu-mi felonul pe care l-am lasat in Troada, la Carp, precum si cartile mai ales pergamentele.” (II Tim. IV, 13).

Vesmintele preotesti au de regula o puternica poveste simbolica. Pe cat sunt de minutios lucrate, cu broderie, cu materiale sclipitoare, pe atat de importante in semnificatie – toate acestea reprezinta misiunea sacra si sublima de a sluji in fata divinitatii. Prin purtarea unor haine specifice se arata jertfa, respectul, smerenia si evlavia fata de tot ceea ce reprezinta cultul si biserica in sine. Pana la urma, astfel de aspecte nu au coordonate de timp; nu exista influenta timpului in a sublinia astfel de aspecte. Tocmai de aceea, viata crestina determina sa pastram acelasi traditii mereu; ca drept dovada, si hainele preotilor au continuitate din acest punct de vedere. Diferenta exista insa mai degraba de ordin estetic; la ora actuala exista mai multe mijloace de a lucra hainele preotilor, de a le realiza calitativ si cu imprimeuri impresionante.

Adaugă un Comentariu

*