Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, decembrie 2, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE! Cât de mult ne emoţionează imnul naţional?

DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE! Cât de mult ne emoţionează imnul naţional? 

ziua imnului 1

Românii învaţă cu greu să preţuiască valorile naţionale! Este concluzia la care am ajuns la finalul manifestărilor organizate astăzi, la Târgovişte, pentru cinstirea imnului. Puţini, extrem de puţini târgovişteni s-au oprit din treburile de zi cu zi pentru a se alătura, timp de câteva zeci de minute, militarilor mobilizaţi pe platoul din faţa Prefecturii Dâmboviţa!

De altfel, nici parlamentarii, cu o singură excepţie – senatorul Leonardo Badea, nu au catadicsit să participe la eveniment. Nu a fost înghesuială nici în rândul politicienilor, delegaţiile fiind destul de… subţirele.

Dacă adăugăm faptul că vorbitorii la microfon au ales, în loc să se exprime liber, din suflet, să citească nişte discursuri ce păreau a fi scrise de consilierii din umbră, aveţi tabloul complet al unui ceremonial… tras de păr, la care părea că participă din plăcere doar o bătrână din Cartierul Sârbi. Femeia ne-a mărturisit că a avut un ginere ce i-a murit în Revoluţia din decembrie 1989.

La baza Imnului Naţional al României stă poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Textul a apărut pentru prima dată în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” nr. 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Islaz. Răspândită şi pe foi volante, poezia a fost cunoscută în scurtă vreme în toată Transilvania şi apoi şi în celelalte provincii româneşti, devenind repede un imn popular. Potrivit documentelor vremii, la 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te române!” s-a intonat oficial pentru prima dată, în cadrul unei manifestări care a avut loc în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, de către un grup de tineri revoluţionari paşoptişti conduşi de Anton Pann. „Deşteaptă-te române!” a fost interzis aproape o jumătate de secol, imediat după instaurarea regimului comunist, însă a fost cântat din nou în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, devenind ulterior Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. În anul 1998, Parlamentul României a proclamat data de 29 iulie ca „Ziua Imnului Naţional al României”, la iniţiativa unui grup de parlamentari vâlceni.

ziua imnului 4 ziua imnului 2 ziua imnului 7 ziua imnului 8 ziua imnului 9 ziua imnului 6 ziua imnului 5 ziua imnului 3

Adaugă un Comentariu

*