Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, octombrie 30, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DEZBATERE: Cum se va construi în zona montană Padina-Peştera şi unde se va putea campa

DEZBATERE: Cum se va construi în zona montană Padina-Peştera şi unde se va putea campa 

dezbatere munte

Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism au organizat joi, 1 septembrie 2016, o întâlnire de lucru pentru găsirea celor mai bune soluţii de dezvoltare a zonei montane Padina-Peştera.

„Ne-am propus ca în 10 ani să creăm acolo o staţiune turistică de interes naţional. Este un proiect pe care mi l-am asumat şi pe care o să-l punem în aplicare la Consiliul Judeţean. Ne interesează cum va arăta această staţiune turistică de interes naţional şi cred că toţi trebuie să ne propunem să fie una de succes.

Anul acesta, am fost prinşi nepregătiţi de amploarea activităţii turistice în zonă. Ne confruntăm cu o campare haotică. Ne confruntăm cu tone de gunoaie. Ne confruntăm cu o totală lipsă de coordonare a situaţiei din zona montană. Elaborarea planului Urbanistic Zonal nu mai poate întârzia sub nicio formă”, a punctat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu.

Discuţiile au pornit de la cele două ghiduri privind activitatea de campare şi regulile de construire ce le-au fost prezentate participanţilor: reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai furnizorilor de utilităţi, actuali şi potenţiali investitori, proprietari de terenuri, organizaţii neguvernamentale, autorităţi cu atribuţii de control etc.

Modelul ales este cel care se aplică cu succes în Austria şi Elveţia, iar dacă vom ajunge să creăm la Padina-Peştera o staţiune precum cele din aceste ţări nu putem decât să ne bucurăm. Deocamdată, având în vedere experienţa anilor trecuţi, persistă suspiciunea. Pe hârtie, totul este bine şi frumos, dar în realitate fiecare şi-a făcut de cap.

S-a vorbit astăzi despre un anume tip de construcţii, care să nu contrasteze cu muntele, despre palete de culori acceptate, despre interzicerea gardurilor – evident, cu excepţii, dar şi acestea vor fi construite după reguli clare. De asemenea, camparea nu va mai fi permisă pe oriunde, ci, conform propunerilor făcute, doar în zona Zănoaga. S-a mai luat în discuţie să se inventarieze la faţa locului perimetrele unde se vor interzice construcţiile, pentru a nu optura frumuseţile naturii, fiindcă „perspectiva munţilor nu poate fi proprietatea nimănui”, după cum s-a exprimat cunoscutul arhitect dâmboviţean Corneliu Ionescu.

Toţi cei prezenţi au căzut de acord că astfel de regulamente sunt utile pentru o dezvoltare armonioasă a viitoarei staţiuni Padina-Peştera. Totuşi, foştii arhitecţi şefi ai judeţului Dâmboviţa, Dumitru Barbu şi Dan Niţescu, au punctat că nu ar trebui să se ajungă la o limitare arhitecturală de o „manieră închiziţională”, fiindcă nu este corect să-i limitezi omului „dreptul la creativitate”. Nu-i contrazicem, numai că România are un specific aparte. În general, la noi fiecare face ce-i trece prin minte, indiferent ce spune legea. Prin urmare, probabil că cea mai bună soluţie este tocmai această „limitare de manieră închiziţională”! Numai să se şi aplice, altfel nu facem nimic!

Sceptic, Horia Iuncu – directorul Parcului Natural Bucegi a atras atenţia că şi autorităţile din Braşov au reuşit să pună pe hârtie, după dezbateri publice şi întâlniri de lucru ce s-au întins pe parcursul a trei ani, reguli clare în ceea ce priveşte construcţiile în zona turistică. La fel ca şi la noi, s-au stabilit culori, materiale etc., însă… „casele sunt tot portocalii în Bran şi Moeciu”. Cu alte cuvinte, nimeni nu aplică ghidurile de îndrumare!

Preşedintele Adrian Ţuţuianu a precizat că nu se va întâmpla la fel în judeţul Dâmboviţa. Regulile ce se vor stabili vor fi aplicate, indiferent cine este persoana, firma şi ce prieteni au pe cine ştie unde!

Senatorul Valentin Calcan – investitor în zonă, proprietar al Hotelului Peştera – a semnalat că în documentul privind camparea se menţine confuzia între camparea individuală şi cea colectivă, precum şi între campare şi picnic.

„S-a indus în mental că oricine poate veni la munte, să campeze pe oriunde, că nu se întâmplă nimic. De aici porneşte eroarea. În Padina-Peştera, sunt sute de oameni care campează pe marginea râului Ialomiţa şi îşi fac nevoile în râul Ialomiţa. Autorităţile trebuie să găsească o soluţie să elimine această problemă. Vrem staţiune turistică sau vrem zonă de campare”?

Parlamentarul a avut o propunere şi în ceea ce priveşte construcţiile ce se vor ridica în Padina-Peştera. Din punctul său de vedere, toate ar trebui să aibă garaje subterane. Dacă nu, Consiliul Judeţean sau Primăria Moroeni ar trebui să construiască parcări subterane sau supraterane. „În staţiunile din străinătate, nu vezi maşini, sunt parcate undeva”!

Preşedintele CJD – Adrian Ţuţuianu a spus că administraţia judeţeană are în lucru un proiect ce vizează construirea unei parcări, o parte subteran, cealaltă – suprateran, în zona Telecabinei Peştera. De asemenea, se doreşte construirea unui Centru pentru Servicii Publice: Pompieri, Jandarmi, Poliţie, Ambulanţă etc. Şeful judeţului i-a cerut primarului comunei Moroeni să identifice resurse financiare pentru ca până anul viitor să amenajeze un loc de campare pe terenul pe care-l deţine la Zănoaga, mai precis, terenul de sub fosta organizare de şantier din vremea comunistă, ajunsă acum o ruină care urâţeşte zona. Din punctul de vedere al lui Adrian Ţuţuianu, viitoarea staţiune ar trebui să fie structurată în trei zone: campare – la Zănoaga, pensiuni – la Padina şi hoteluri – la Peştera. Decizia finală va fi luată după cum se va exprima majoritatea celor ce participă la întâlnirile de lucru.

În următoarele 20 de zile, Consiliul Judeţean Dâmboviţa aşteaptă propuneri şi observaţii pertinente care să ducă la îmbunătăţirea celor două ghiduri prezentate astăzi. După operarea modificărilor, acestea vor fi supuse unei noi dezbateri publice, la începutul lunii octombrie, după care vor ajunge pe masa de lucru a aleşilor judeţeni şi a celor din Moroeni.

Adaugă un Comentariu

*