Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DEZBATERE: Dezvoltarea zonei montane Padina-Peştera, un vis încă… departe!

DEZBATERE: Dezvoltarea zonei montane Padina-Peştera, un vis încă… departe! 

dezbatere PUZ Padina-Pestera 4

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat astăzi, 15 martie 2017, o nouă dezbatere publică în vederea actualizării şi reconfigurării Planului Urbanistic Zonal Padina-Peştera. Întâlnirea cu cei care au, într-un fel sau altul, interese în perimetrul montan din Bucegi (instituţii publice, agenţi economici, proprietari şi organizaţii neguvernamentale), pe care preşedintele CJ Dâmboviţa Alexandru Oprea o dorea a fi ultima, a scos la iveală necesitatea ca reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism să purceadă la discuţii individuale cu proprietarii, altfel vor apărea procese pe bandă rulantă, întrucât oamenii nu sunt dispuşi să accepte fără argumente solide propunerile privind dezvoltarea zonei turistice Padina-Peştera. Spre exemplu, astăzi, autorităţile publice nu au putut să-i explice clar unui investitor care a cumpărat anul trecut teren în Bucegi de ce în octombrie putea construi, iar acum, conform noului PUZ aflat în dezbatere, nu mai poate face acest lucru.

Indiferent cât de mult a insitat Alexandru Oprea ca toată lumea să se gândească la dezvoltarea judeţului, că singular nu se poate face nimic, că numai împreună se pot schimba lucrurile, cei care au participat la dezbaterea publică organizată astăzi sunt departe de a ajunge la un consens. Cu o singură excepţie, aceea că directorul Parcului Natural Bucegi – Horia Iuncu – este omul care s-ar opune dezvoltării turismului în zona montană Padina-Peştera. Chiar dacă unii şi-au expus părerea mai voalat, în momentul în care dr. ing. Ion Dumitru, fost deputat şi fost director al RNP Romsilva şi al Direcţiei Silvice Dâmboviţa, a pus punctul pe i, l-au aplaudat la scenă deschisă.

dezbatere PUZ Padina-Pestera 2

„Am mai participat la astfel de dezbateri. S-ar putea să par răutăcios, însă vă spun că, atâta vreme cât dumneavoastră nu veţi proceda la exproprierea cetăţeanului Iuncu, care consideră Parcul Natural ca proprietate şi nu se consideră salariat şi refuză efectiv să îndeplinească şi să respecte legea, nu veţi realiza nimic. La chefuri are un deziderat, că Dâmboviţa se va dezvolta turistic numai când în Prahova nu va mai avea unde să cadă banul în momentul în care este aruncat în sus. Acesta este individul care torturează judeţul şi proprietarii”, s-a exprimat Ion Dumitru – omul care l-a numit director la Parcul Natural Bucegi pe Horia Iuncu.

CITEŞTE ŞI: Cum se va construi în zona montană Padina-Peştera şi unde se va putea campa

Nemulţumiri şi-a exprimat şi preşedintele CJ Dâmboviţa – Alexandru Oprea, care şi-a asumat responsabilitatea de a întreprinde demersurile necesare astfel încât Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi să nu mai fie „o frână în calea dezvoltării judeţului”, cu precizarea că este de acord să se impună cele mai drastice măsuri, astfel încât natura să fie protejată, dar nu acceptă barierele în calea dezvoltării staţiunii turistice Moroeni-Padina-Peştera, care ar putea primi în scurt timp, conform discuţiilor purtate la ministerul de resort, statut de staţiune turistică de interes local.

dezbatere PUZ Padina-Pestera 1

„Nu ştiu de ce ne cramponăm de acest sit Natura 2000. Cred că, de fapt, încercăm, aşa, în spirit românesc, să desenăm nişte lucruri pe unde le place unora. Noi trebuie să răspundem necesităţilor de dezvoltare ale judeţului. Cred că ar trebui să avem cu toţii interesul să dezvoltăm acolo o staţiune turistică. Trebuie să cedăm fiecare câte ceva. Într-o negociere nu poţi lua totul, iar dacă îţi doreşti totul, la final, nu vei lua nimic.

Dacă vom avea acolo, în următorii 5 ani, câteva mii de locuri de muncă, depinde de noi toţi. Avem idei, avem proiecte şi bune intenţii. Şi avem nevoie de dumneavoastră ca parteneri, nu concurenţi. Ştiu că fiecare v-aţi dori parcări, iluminat, utilităţi, drumuri deszăpezite, dar trebuie să înţelegem să le facem împreună.

Am avut 68.000 de turişti înregistraţi oficial în 2016 şi peste 200.000 de vizitatori la Peştera Ialomiţei. De aici trebuie să construim şi să identificăm ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne desparte. Trebuie să nu mai fim o zonă de tranzit. Am încredere în dumneavoastră, ca parteneri în acest proiect”, a punctat Alexandru Oprea.

Horia Iuncu, în capul căruia par să se spargă toate relele, a precizat, simplu, că nu a făcut niciodată nimic contra intereselor judeţului Dâmboviţa şi contra legii. Cât priveşte şedinţele Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi – organismul care „coace” restricţiile care pun pe jar atât proprietarii, cât şi autorităţile care visează de 15-20 de ani să dezvolte o staţiune turistică în zona Padina-Peştera, i-a replicat preşedintelui Consiliului Judeţean că nu avea de ce să-l invite să participe! Să fie acesta, domnule Iuncu, un principiu de colaborare? Şi vă mai miraţi că toată lumea vă acuză că împiedicaţi un proiect care ar însemna enorm pentru judeţul Dâmboviţa?

Ca să punctăm concluzia întâlnirii de astăzi, ne folosim de vorbele unuia dintre proprietarii de teren care au participat la dezbateri, ardelean de fel, fiindcă ne arată de ce în alte părţi ale ţării s-a putut realiza ceea ce la noi este, după atâta amar de ani, tot în stadiu de proiect: „La noi, în Ardeal, lucrurile sunt mai aşezate…”.

dezbatere PUZ Padina-Pestera 3

Adaugă un Comentariu

*