Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 27, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DEZBATERE: Hărţuirea morală la locul de muncă nu trebuie tolerată! A fost reglementată prin lege

DEZBATERE: Hărţuirea morală la locul de muncă nu trebuie tolerată! A fost reglementată prin lege 

dezbatere tribunal 3

Cunoscutul avocat de drept social Costel Gîlcă a vorbit la Târgovişte, cu ocazia unei dezbateri iniţiată de Tribunalul Dâmboviţa, despre hărţuirea morală (psihologică) la locul de muncă pe care instanţele din România vor fi nevoite să o sancţioneze, fiind, de luna aceasta, definită prin lege.

Avocatul a explicat că se ocupă cu astfel de situaţii de aproximativ 15 ani, însă, până la apariţia Legii 229/2015, această „boală care afectează relaţiile de muncă” a fost privită ca o glumă, deşi hărţuirea morală este o realitate din ce în ce mai dură.

„Violenţa psihologică este perversă. Apare la un moment dat şi nici nu-ţi dai seama că există. Te trezeşti cu anumite simptome şi nu şti ce-i cu tine. Hărţuirea morală la locul de muncă este ca o boală care, dacă nu este identificată la timp, are un anumit parcurs. Trebuie să fiţi atenţi. Acum există un instrument pe care să se judece actele de hărţuire morală. Prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane. Dacă veţi simţi astfel de elemente, vă rog să vă duceţi cu gândul la acest text de lege şi să vă luaţi medicamentul”, le-a precizat Costel Gîlcă studenţilor de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte.

Avocat Costel Gîlcă

Avocat Costel Gîlcă

Potrivit avocatului Costel Gîlcă, hărţuirea morală este deseori rezultatul comportamentelor repetate, inoportune, impuse, relativ minore atunci când sunt luate în mod individual, dar a căror însumare poate provoca o formă foarte gravă de violenţă psihică.

Pentru ca fenomenul să fie înţeles exact, Costel Gîlcă a venit şi cu exemple concrete. Pentru început a prezentat cazul unui asistent universitar care a fost hărţuit psihologic. Pentru a fi determinat să plece, acesta a fost mutat într-un aşa-zis birou, cu mobilier sărăcăcios, pe unde se plimbau şoarecii, era pus în posturi proaste în faţa studenţilor ori de câte ori îşi spunea opinia cu privire la un subiect, i se cereau note explicative chiar şi pentru un minut de întârziere etc., în comparaţie cu ceilalţi colegi care beneficiau de alt tratament. La popul opus, spune avocatul, faptul că o persoană a fost cercetată disciplinar fiindcă, spre exemplu, au lipsit unele obiecte din departamentul unde lucra, nu constituie hărţuire morală, chiar dacă ulterior se va dovedi că angajatul în cauză nu a avut nicio vină.

Drepturile muncitorilor români în străinătate

În cadrul dezbaterii organizate de Tribunalul Dâmboviţa, în partenerit cu Centrul de Cercetări în Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Valahia – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, s-au adus lămuriri importante şi cu privire la situaţia muncitorilor români temporari, care lucrează în statele Uniunii Europene.

prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea

prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea

Prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea a explicat că aceştia au dreptul la beneficiile salariaţilor detaşaţi, adică salariu minim (cel din ţara unde vor lucra), decontarea cheltuielilor generate de detaşare (transport, cazare, masă) şi o indemnizaţie specifică menită să compenseze inconvenienţele detaşării.

Munca temporară presupune trei părţi: salariatul, angajatorul (agentul de muncă temporară) şi utilizatorul (persoana fizică sau juridică sub autoritatea şi în beneficiul căreia salariatul temporar munceşte). Există, aşadar, două tipuri de contracte ce se vor încheia: un contract de muncă, de regulă pe perioadă determinată, încheiat între angajator şi salariat, şi un contract de prestări servicii încheiat între agentul de muncă temporară şi utilizator. Paradoxal, între salariat şi utilizator (beneficiar) nu există niciun contract încheiat.

dezbatere tribunal 1Au mai susţinut prezentări:

 • prof. univ. dr. Dan Ţop – „Raportul de serviciu al funcţionarului public – formă tipică a unui raport juridic de muncă”
 • conf. univ. dr. Radu Popescu – „Impactul flexisecurităţii şi al mobication-ului asupra raporturilor de muncă/de serviciu ale salariaţilor/funcţionarilor publici din România”
 • judecător Grety Cristea – „Aspecte privind procedura de stabilire şi recuperare a prejudiciului în cazul funcţionarilor publici şi al salariaţilor”
 • judecător Ana-maria Gogiu – „Funcţionar public. Personal silvic. Distincţii faţă de alte categorii de personal angajat în cadrul autorităţii publice în domeniul silviculturii. Competenţa de soluţionare a acţiunilor promovate în vederea recuperării contravalorii pagubelor”
 • asistent judiciar Marius Mihălăchioiu – „Scurte consideraţii privind procedura cercetării disciplinare”
 • consilier Instituţia Prefectului Constantin Alexandru – „Deciziile oficiale şi interesul personal”.

 

„Pentru noi, judecătorii, pregătirea profesională este o obligaţie de serviciu şi în acelaşi timp este o garanţie pentru dumneavoastră care sunteţi beneficiari ai activităţii noastre, că această pregătire profesională asigură un act de justiţie de calitate. Manifestarea de astăzi se încadrează în genul acesta de activităţi. Sper să continuăm cu o nouă acţiune în primăvara anului viitor”, a punctat judecătorul Dragoş Popoiag – preşedintele Tribunalului Dâmboviţa.

judecător Dragoş Popoiag - preşedinte Tribunalul Dâmboviţa

judecător Dragoş Popoiag – preşedinte Tribunalul Dâmboviţa

3 Răspunsuri la DEZBATERE: Hărţuirea morală la locul de muncă nu trebuie tolerată! A fost reglementată prin lege

 1. Costache Mihaela

  hartuirea morala la locul de munca nu poate fi dovedita decat cu inregistrari sau filamari, iar daca purcezi la un astfel de demers, sigur nu vei mai figura ca angajat al acelei institutii..

   
  • Incomod

   Ştiu că este greu de dovedit, dar este important să nu ne dăm bătuţi înainte de a începe lupta, altfel vom fi întotdeauna călcaţi în picioare…

    
 2. Vasile

  E o actiune binevenita pentru ca e nevoie de o aprofundare, in Dambovita, asupra spetelor pentru hartuire la locul de munca (mobbing). De cand a venit Tutuianu, s-au inmultit astfel de fapte si judecatorii au mult de lucru. Au ajuns ca tot felul de psihopati (frustrati si dependenti de a face rau) ajunsi in functii pe proptele politice sa creada ca isi bat joc de oameni fara de suporte consecintele. Daca nu ii va opri nimeni atunci nu va fi decat o problema de timp sa apara tragedii ireparabile. Si atunci va fi si vina noastra…

   

Adaugă un Comentariu

*