Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 7, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » DEZBATERE: Producătorii din sectorul lapte cer introducerea preţului minim garantat

DEZBATERE: Producătorii din sectorul lapte cer introducerea preţului minim garantat 

slovacia 4 vaci

Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Servicii, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO a organizat astăzi, 21 martie 2016, o dezbatere menită să identifice soluţiile care îi vor scoate din criză pe producătorii din sectorul lapte. La final, a fost întocmită o listă de măsuri pe care autorităţile ar trebui să le implementeze cu prioritate, astfel încât creşterea bovinelor pentru lapte să nu devină istorie în România.

PROBLEMĂ: Lipsa unei strategii de protejare a fermierilor în faţa fluctuaţiilor preţului de achiziţie la lapte-materie primă.

SOLUŢII PROPUSE:
1. Promovarea si adoptarea unei hotarari la nivel de C.E. prin care sa se asigure un PRET MINIM GARANTAT, la achitia laptelui – materie primă. Acest pret minim garantat trebuie sa fie stabilit in cadrul fiecarei tari membre UE, tinand cont de specificul fiecareia, din punct de vedere al pretului furajelor, a fortei de munca, a imputurilor, utilitatilor etc.
2. Promovarea consumului produselor lactate romanesti , prin campanii de publicitate nationale, atat in media cat si in magazine si hipermarketuri.
3. Aplicarea Legii 297/2013, intarind puterea de negociere a producatorilor de lapte.

PROBLEMĂ: Lipsa unei strategii de identificare de noi pieţe de desfacere pentru vânzarea de animale vii şi produse din carne/lapte, care ar putea reprezenta o alternativă de venit la cele obţinute din vânzarea laptelui.

SOLUŢII PROPUSE:
1. Formarea unei grup de actiune din randul reprezentantilor fermierilor, ai MADR, ANSVSA, precum si MAE , care impreuna sa identifice cumparatorii din diferite tari, dar si comunicarea eficienta intre autoritatile sanitar veterinare din aceste tari si ANSVSA , in vederea stabilirii conditiilor de export/import.
2. Identificarea problemelor sanitar veterinare din Romania, eliminarea lor urgenta, dar si comunicarea eficienta cu OIE astfel incat Romania sa aiba statut de tara indemna la bolile care ar putea opri exportul.
3. Promovarea calitatii carnii si a produselor din carne si lapte, obtinute de la vacile nascute si crescute in Romania, in cadrul diferitelor expozitii, simpozioane, seminarii etc.

PROBLEMĂ: Lipsa unei strategii de eficientizare a activităţii fermierilor crescători de vaci de lapte din România, necesară dezvoltării durabile a sectorului, dar şi în competiţia inter-europeană cu alţi fermieri.

SOLUŢII PROPUSE:
1. Investitii in genetica, prin programe anuale de achizitie de animale de rasa cu origine cunoscuta, in vederea cresterii efectivului matca cu performante ridicate.
2. Investitii in tehnologie, prin programe anuale de achizitie de echipamente de
ferma care pot duce la cresterea productivitatii, dar si la incadrarea a cat mai multi fermieri la conditiile cerute de C.O.P. si R.G., care duc la obtinerea ajutorului voluntar cuplat (250 euro/cap de vaca de lapte).
3. Transferul fortei de munca de la generatia imbatranita la cea tanara , prin programe de finantare, scolarizare, educare prin exemple pozitive (infiintarea de ferme model in diferite regiuni ale tarii).

„Solicitam introducerea unei scheme de calitate pe liniile directoare, aplicata si de Ungaria, prin care se accorda bonificatie producatorilor de lapte 0,50 bani/litru”, se mai precizează în comunicatul remis de Federaţia PRO AGRO.

Răspuns la DEZBATERE: Producătorii din sectorul lapte cer introducerea preţului minim garantat

  1. Ana Gheorghe

    Cu cit se dezbat mai des astfel de teme cu atit se intelege mai bine importanta agriculturii in general si productia zootehnica in particular.Romania dispune de un potential extraordinar de care din pacate guvernantii nu tin cont.Asta da TEHNOCRATI!

     

Adaugă un Comentariu

*