Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 18, 2022
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » DEZBATERE: Produsele tradiţionale româneşti, între a fi sau a nu fi pe piaţa europeană!

DEZBATERE: Produsele tradiţionale româneşti, între a fi sau a nu fi pe piaţa europeană! 

dezbatere agricultura 3

Specialiştii în agricultură din judeţul Dâmboviţa, reprezentanţii unor Grupuri de Acţiune Locală, mai mulţi primari şi producătorii agricoli s-au întâlnit cu consilierii din cadrul Ministerului Agriculturii veniti să le explice cum stă treaba cu produsele tradiţionale, atestarea lor la nivel national şi europen şi schemele de calitate. Dâmboviţa este printre ultimele judeţe din ţară unde au ajuns pentru a dezbate aceste teme.

Alături de Ion Oprea – directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa şi de Sandu Tolea – şeful Direcţiei Sanitar-Veteriare, s-a aflat pentru puţin timp şi Florina Mureşean – suprefect al judeţului Dâmboviţa. Înainte de a pleca spre alte îndatoriri, reprezentanta Guvernului în teritoriu a spus că Dâmboviţa este un judeţ cu potenţial agricol renumit şi că trebuie fructificată această oportunitate.

dezbatere agricultura 1

Aşa după cum preciza directorul Oprea, discuţiile trebuie să aibă ca finalitate găsirea unor soluţii astfel încât judeţul Dâmboviţa să fie recunoscut până la urmă, la nivel european, pentru preparatele tradiţionale pe care le produce. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe mărcile respective, după care vor fi trecute prin sita autorităţilor româneşti, apoi prin aceea a reprezentanţilor europeni, pentru a obţine atestatul de produs tradiţional.

Momentan, la nivel european, sunt recunoscute doar patru produse tradiţionale româneşti. La acest capitol, din nefericiore, suntem pe un loc codaş în Europa (27). Până şi Bulgaria deţine mai multe produse tradiţionale! În plan naţional, judeţul Dâmboviţa are patru produse tradiţionale omologate: brânza de burduf, pastrama, caşcavalul dospit şi caşcavalul afumat „Natalia”, toate aparţinând Întreprinderii Individuale Tebeică Ion din cartierul Glodeni, oraşul Pucioasa.

dezbatere agricultura 5

Ionuţ Diaconeasa – consilierul ministrului Agriculturii le-a vorbit celor de faţă despre potenţialul deosebit pe care îl are judeţul în ceea ce priveşte specialităţile tradiţionale, insistând chiar pentru obţinera unor fructe autohtone care să fie atestate tradiţional. Diaconeasa a dat ca exemplu mărul de Voineşti despre care se tot vorbeşte la Bucureşti şi care ar putea fi certificat conform schemelor de calitate europene.

Un pomicultor aflat în sală a mărturisit că va fi greu sau aproape imposibil să se obţină acest lucru fiindcă la Voineşti nu prea mai sunt fructe tradiţionale, acum se plantează puieţi aduşi din Italia. Soiurile de măr româneşti nu mai rezistă la condiţiile de mediu şi nici în faţa dăunătorilor. Ionuţ Diaconeasa a spus clar că, în aceste condiţii, nu pot fi omologate şi să primească atestatul de produs tradiţional.

dezbatere agricultura 6

Imediat, Sandu Tolea a spus că ar trebui să intervină Staţiunea de Cercetare Pomicolă de la Voineşti pentru a vedea ce se întâmplă cu soiurile de măr locale şi cum pot fi ele reabilitate. Pomicultorul a intervenit din nou şi a explicat că el, spre exemplu, nu se va mai întoarce orice ar fi la soiurile vechi. Mărul italian merge destul de bine, iar producţia este deosebită.

În continuare, discuţiile s-au axat pe caracteristicile pe care trebuie să le aibă produsele tradiţionale, pe modul în care trebuie să acţioneze agricultorii pentru a putea omologa un produs tradiţional. Concluzia, nu este uşor, dar nici imposibil de atins acest deziderat. Aşteptăm iniţiativa!

dezbatere agricultura 2

Adaugă un Comentariu

*