Știri, Muntenia-Sud, România|marți, martie 2, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » DEZBATERE: Tinerii din Partida Romilor, faţă în faţă cu problematica comunităţilor şi provocările viitorului!

DEZBATERE: Tinerii din Partida Romilor, faţă în faţă cu problematica comunităţilor şi provocările viitorului! 

tineri romi

Întâlnirea de la Târgovişte a tinerilor romi din cadrul Centrului Regional Dâmboviţa se desfăşoară sub auspiciile „participare, implicare, voluntariat, cultură, incluziune, aspiraţii”.

Pe parcursul a două zile, 13 şi 14 octombrie 2017, o sută de tineri din Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, membri ai Asociaţiei „Partida Romilor Pro-Europa”, discută cu liderii de organizaţii şi consilierii locali despre problematica comunităţilor de romi din România, interacţiunea reprezentanţilor romilor cu autorităţile locale, judeţene şi centrale, modul de abordare, prezentare şi rezolvare a unor situaţii de criză, precum şi despre implicarea lor în folosul comunităţilor.

Dezbaterea s-a vrut a fi, de la început, una interactivă, prin includerea în discuţii a tuturor participanţilor, prin expunerea unor situaţii reale, cu întrebări, cu răspunsuri, cu stabilirea unor direcţii de lucru şi, evident, cu rezultantă.

Cătălin Manea, preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro-Europa, şi Vasile Moise, liderul din Dâmboviţa, prin modul organizării evenimentului, prin comuniunea realizată cu ceilalţi participanţi, au dat o lecţie deosebită de comunicare, despre ceea ce înseamnă conceptul de relaţie, de dezbatere, de expunere a unor subiecte de interes şi căutarea şi materializarea unor soluţii.

catalin manea

Cătălin Manea, în intervenţia sa deosebită ca strategie şi concept de expunere, a spus că este adeptul comunicării directe cu oamenii şi pune preţ pe contactul visual complet. Preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa a vorbit celor de faţă despre procesul de reformă care a demarat în cadrul asociaţiei, despre seriozitate şi implicare pentru îndepărtarea anomaliilor, greşelilor şi disfuncţionalităţilor existente. Cătălin Manea a atras atenţia celor de faţă că ei nu sunt oameni de pe stradă, sunt reprezentanţi de forţă ai comunităţilor de romi şi, prin urmare, au o mare responsabilitate.

„Mulţi dintre dumneavoastră sunteţi consilieri locali, ceea ce denotă că aţi participat la alegeri şi aţi câştigat încrederea comunităţii, iar oamenii noştri v-au împuternicit să le reprezentaţi interesele în consiliile locale. Vă bucuraţi, aşadar, de o anumită legitimitate”, a precizat Cătălin Manea.

Liderul APRPE a atras atenţia celor prezenţi cu privire la apariţia în spaţiul public a unor falşi lideri, persoane care, fără să aibă împuternicirile necesare, se erijează în conducători şi produc confuzii atât în comunităţile de romi, dar şi în faţa autorităţilor statului.

„Vina este la noi, pentru că nu am reuşit, în atâţia ani de zile, să creăm un cadru de comunicare transparent. Nu am reuşit să avem nişte comunicatori foarte buni în relaţia cu instituţiile statului, cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene. Nu am reuşit să punem în agenda publică, în mod profesionist, problemele cu care ne confruntăm de 27 de ani”, a punctat preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa.

Cătălin Manea le-a recomandat tinerilor şi şefilor de organizaţii prezenţi în sală să renunţe la discursul plângăcios, să renunţe la umilinţe, la complacere şi să intervină prompt, cu just temei în rezolvarea problematicii cu care se confruntă comunităţile de romi.

lideri romiLiderul APRPE a criticat clasa politică din România, reprezentanţii administraţiilor publice locale şi judeţene şi pe cei care îşi desfăşoară activitatea în unele instituţii de interes public, întrucât sunt slab pregătiţi sau nu vor să-şi facă datoria în conformitate cu legea. Nu vor să se aplece mai mult asupra temelor de actualitate, economice, sociale, culturale.

Cătălin Manea consideră că Partida Romilor Pro Europa trebuie reconstruită, are nevoie de o transformare de substanţă, nu de una de faţadă. Pentru ca acest lucru să reuşească este nevoie de implicare şi responsabilitate din partea liderilor locali şi zonali, de implicarea fiecărui membru al asociaţiei.

„Partida Romilor Pro Europa este cea mai mare organizaţie etnică din Europa. Suntem singura structură a minorităţilor cu reprezentare în toate cele 41 de judeţe ale României. Dispunem de infrastructură logistică deosebită, de resurse umane, unele foarte bune. Şi, paradoxal, organizaţia nu funcţionează bine! Avem nevoie de oameni puternici, bine intenţionaţi, de caractere mari”, a concluzionat Cătălin Manea.

Preşedintele Manea, cu elocinţă, a dat de înţeles că acum este momentul ca tinerii romi să fie implicaţi mai mult în activitatea asociaţiei, să vină în faţa oamenilor cu forţa exemplului lor, cu ambiţia, cu cutezanţa lor, să arate celorlalţi reprezentanţi ai comunităţilor de romi că, dacă vrei cu orice preţ, se poate!

vasile moiseLa rândul său, Vasile Moise, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Dâmboviţa, consideră că este nevoie de mai multă vizibilitate a liderilor de organizaţii, de implicarea acestora în rezolvarea problemelor din comunităţi. Reprezentanţii asociaţiei trebuie să pledeze în faţa autorităţilor pentru drepturile romilor, să îi apere, să îi ajute să depăşească situaţiile de criză. A mai spus Vasile Moise că închegarea unor parteneriate cu autorităţile şi instituţiile administraţiilor publice sunt benefice, au rolul de a contribui la accelerarea procesului de dezvoltare locală şi regională.

În cadrul întâlnirii au fost prezentaţi o serie de tineri, membri ai Partidei Romilor Pro Europa, care excelează în diferite domenii: educaţie, cultură, politică etc.

Alin Berbec, Cătălin Stănescu şi Cristian Priboi, de la Organizaţia de Tineret a APRPE, au vorbit despre problemele cu care se confruntă comunităţile de romi din România, cu accent pe accesul la servicii publice, respectiv sănătate, educaţie, locuri de muncă etc. O altă temă abordată de tineri s-a referit la delimitările conceptuale privind stereotipul, discriminarea, rasismul, segregarea şcolară, segregarea rezidenţială.

Mâine, Cătălin Manea, preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa, le va vorbi celor prezenţi la întâlnirea regională de la Târgovişte despre principiile de bază ale leadership-ului. De asemenea, împreună cu Vasile Moise, va face şi o prezentare a Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa. Vor fi puse pe tapet aspecte ce ţin de organizare, scop şi obiective. Discuţiile vor mai atinge subiecte precum importanţa parteneriatului cu instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale, ca factor decisiv în procesul de dezvoltare locală şi regională.

Adaugă un Comentariu

*