Știri, Muntenia-Sud, România|joi, ianuarie 28, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DIICOT, Secret Service şi FBI au destructurat o reţea de hackeri, cu tentacule şi în Dâmboviţa

DIICOT, Secret Service şi FBI au destructurat o reţea de hackeri, cu tentacule şi în Dâmboviţa 

Procurorii DIICOT au destructurat astăzi o organizaţie infracţională, cu ramificaţii în Constanţa, Prahova, Argeş, Brăila, Craiova, Sibiu, Bucureşti şi Dâmboviţa (comuna Finta), care a creat un prejudiciu de 6 milioane de euro prin fraudare pe internet.

În fapt, se retine ca,  în perioada octombrie 2010 – aprilie 2012, învinuiţii Ghica Alexandru şi Ursu Mihai Valentin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat alte 11 persoane,  în scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale, prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice,  prin încălcarea măsurilor de securitate.

Invinuiţii au obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice puse la dispoziţie de către învinuitul Ene Alin Gabriel, date informatice – ip-uri, user, parola, ale unor conturi de SIP şi VOIP, pe care le-au utilizat ulterior pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obţinând un procent de 10-15% din valoarea apelurilor pe minut.

În sarcina unui alt membru al gruparii, invinuitul Ene Gabriel, se retine ca a perturbat grav, fără drept, funcţionarea unui site oficial, pe care  l-a accesat ilegal,  redirecţionand clienţii care accesau site-ul către o aplicaţie pirat şi ulterior către  o pagină contrafăcută.

Se mai retine ca, în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, invinuitii Etcu Petru si Ghiţă Eugen George au postat pe site-uri specializate din Statele Unite ale Americii, anunţuri de vânzare a unor autoturisme de lux, solicitând potentialilor clienti fie un avans din preţ, fie datele  unor conturi sau carduri bancare.

Datele astfel obţinute au fost utilizate in mod fraudulos pentru a transferul unor sume substantiale de bani din contul titularilor în conturile invinuitilor.

Valoarea prejudiciului cauzat  prin activitatea infractionala depăşeşte suma de 6.000.000 Euro.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de  acces fără drept la un sistem informatic, în scopul obţinerii de date informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unor programe informatice, cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice în scopul obţinerii de mijloace materiale, prev.de art.42, art.44, art.45  şi art.49 din Legea nr. 161/2003.

La sediul D.I.I.C.O.T.  – Serviciul Teritorial Ploieşti au fost conduse 17   persoane în vederea audierii.

Procurorii DIICOT au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii din cadrul Secret Service si FBI.

Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploieşti iar percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării  „Matei Basarab” Ploieşti.

Sursa: DIICOT

Adaugă un Comentariu

*