Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, decembrie 6, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » Din mină, pe deget. Călătoria unui diamant!

Din mină, pe deget. Călătoria unui diamant! 

inele diamant

Există nici mai mult, nici mai puțin de opt etape pe care orice diamant trebuie să le parcurgă pentru a ajunge, din galeriile pământului, pe degetul unei viitoare mirese.

1. Explorarea
În această primă etapă sunt căutate resursele, mai precis locurile în care pot exista diamante. Acolo unde sunt găsite astfel de locuri, se deschid mine care urmează să fie exploatate.

2. Exploatarea minieră propriu-zisă
Așadar, se începe extracția din subteran a pietrelor care conțin diamante, după care urmează trecerea acestora prin diverse etape de procesare pentru a extrage diamantul brut din ele.

3. Vânzarea diamantelor brute
După ce diamantele brute sunt examinate și sortate, acestea sunt pregătite de vânzare. Cele mai mari centre de cumpărare și comercializare a diamantelor brute sunt, la nivel mondial, Londra, Moscova și Anvers (Belgia). Diamantele care ajung să fie încrustate pe bijuteriile vândute în România, de exemplu, provin, cu preponderență, de pe piața din Anvers.

4. Tăierea și finisarea diamantelor
În timpul acestor procese, diamantele sunt transformate din pietre brute în pietre finite. De aceea, operațiunile de tăiere și finisare necesită cunoștințe și echipamente de specialitate, pentru ca piatra care va ajunge, mai apoi, pe inelul tău să aibă o strălucire perfectă! Aproximativ 90% din diamantele lumii sunt tăiate de meșteri din India – țară care are puține mine de diamante, dar unde peste un milion de oameni sunt calificați în tăierea și sortarea pietrelor prețioase. În trecutul nu foarte îndepărtat, tăietorii studiau un diamant vreme de trei zile înainte de tăiere. Astăzi, însă, scannerele informatice indică exact cum trebuie tăiată piatra pentru a-i obține strălucirea maximă. Ultimul pas al acestei etape constă în lustruirea diamantului.

5. Clasificarea pietrelor
Înainte ca Institutul Gemologic din America (GIA) să stabilească, în 1953, sistemul internațional de clasificare a diamantelor, fiecare comerciant avea propriul său sistem, astfel încât clasificarea unei pietre depindea – de la persoană, la persoană – de tot felul de concepții mai mult sau mai puțin întemeiate. Astăzi, însă, sistemul stabilit de GIA este folosit în întreaga lume și vizează aceleași caracteristici la fiecare piatră. Este denumit standardul 4C și semnifică:
➢ cut (tăietura)
➢ colour (culoarea)
➢ clarity (claritatea)
➢ carat (caratele)

6. Comerțul cu amănuntul
După ce a fost pregătit pentru a-și îndeplini destinul, diamantul ajunge, în sfârșit, să înfrumusețeze o bijuterie. Pentru asta este preluat de cei care desfășoară comerț cu amănuntul și încrustat, de bijutieri, pe inele, medalioane, coliere sau cercei. Acestea sunt, mai apoi, așezate în vitrinele bijuteriilor sau postate în magazinele online de specialitate și așteaptă cumpărători.

Vânzarea diamantelor, în cifre

În lume sunt cunoscute patru mari piețe importante – și anume SUA, China, Japonia și India – care însumează 45% dintre cumpărătorii de bijuterii cu diamante. Pe lângă acestea, în jur de 20% din vânzarea de diamante se împarte pe restul globului.

Astfel, dintre toate pietrele prețioase, diamantul este pe primul loc la capitolul popularitate, în special când vine vorba despre inelele de logodnă.

În prezent, se vând, anual, bijuterii cu diamante în valoare de 80 miliarde de dolari.

Cele mai multe diamante vândute în lume sunt incolore, însă există, în natură, și diamante colorate, de-a lungul vremii fiind descoperite astfel de pietre în nuanțe precum galben, portocaliu, albastru, roz, verde sau negru.

Doar că acestea sunt atât de rare încât se spune că doar 1 carat din 10.000 are o culoare, fapt pentru care sunt și extrem de scumpe. Cel mai scump diamant colorat din lume este un diamant albastru care, în urmă cu câțiva ani, a fost vândut la prețul de 58,2 milioane de dolari.

Adaugă un Comentariu

*